ГоловнаСуспільствоЖиття

Голова Держводгоспу знайшов винних у загибелі риби в Київському морі

Гублять рибу не люди, губить рибу вода. Так можна перефразувати слова голови Держводгоспу Василя Сташука. Він вважає, що «цьогорічне передповене спрацювання рівня води Київського водосховища не могло спричинити придавлювання риби льодом».

Голова Держводгоспу знайшов винних у загибелі риби в Київському морі
Фото: Павел Подуфалов

Саме так відповів фахівець високого рангу на запит заступника голови Верховної Ради Миколи Томенка. Сташук переконаний, що «загибель риби виникла через ряд негативних факторів, які у 2010 році співпали у часі».

Далі – глибинні пояснення причин мовою оригіналу. І так, у смерті риби винні:

- тривалий період суцільного льодоставу на водосховищі (з грудня по березень) і, як наслідок, відсутність зв´язку водної поверхні з шаром повітря;

великий природний вміст гумусових речовин у воді збільшується показник кольоровості, відбуваються процеси поглинання кисню, і як результат - заморні явища та задуха риби;

- відсутність заходів з боку рибогосподарських організацій щодо покращення умов існування рибних ресурсів у зимовий період;

- негативна дія льодового покриву на мілководдях.

Усе зрозуміли? І не смійте більше підозрювати законослухняних мешканців Конча-Заспи і прилеглих забудованих дамб! Вони тут ні при чому! Міжвідомча комісія по встановленню режимів роботи дніпровських водосховищ постановила спускати воду дуже повільно!

За даними відомства Сташука, з 1 лютого по 16 березня рівень води у Київському водосховищі знизився з позначки 102,24 м до 101,49 м, тобто за 45 діб на 75 сантиметрів, з інтенсивністю 1-3 см на добу.

Більше того, ця сама Міжвідомча комісія намагалася запобігти масовій загибелі риби внаслідок удушення. «Для збільшення розчиненого кисню у воді, запобігання заморним явищам і масовій загибелі риби у Київському водосховищі робоча група Міжвідомчої комісії від 4 лютого 2010 року вирішила, як виняток, у період передповеневого спрацювання дозволити підняття рівня води у Київському водосховищі на 30-40 см», - сказано в документі.

Словом, цей документ свідчить, що насправді рибу рятували. Цікаво, якого висновку дійдуть слідчі прокуратури?

Приводимо відсканований оригінал документу

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram