ГоловнаПолітика

Порошенко активував рішення РНБО про припинення дії договору про дружбу з РФ

МЗС доручено до 30 вересня повідомити Росію про бажання припинити дію цього договору.

Порошенко активував рішення РНБО про припинення дії договору про дружбу з РФ
Петр Порошенко
Фото: Пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко активував рішення Ради національної безпеки і оборони про припинення дії договору про дружбу, співпрацю і партнерство з Росією.

Про це йдеться в указі №284 від 17 вересня.

Цим рішенням Міністерству закордонних справ доручено до 30 вересня повідомити Росію про бажання припинити дію договору, а також внести на розгляд президента законопроект про припинення дії договору.

Також МЗС доручено проінформувати Організацію Об'єднаних Націй, Організацію з безпеки і співробітництва в Європі та інші міжнародні організації про бажання припинити дію договору та підстави припинення.

Договір був підписаний 31 травня 1997 року і передбачає, що якщо за шість місяців до закінчення 10-річного терміну його дії жодна зі сторін не повідомить іншу про бажання його припинити, то він автоматично буде продовжений на наступні 10 років. Відповідно, дія договору автоматично поновиться на 10 років з 1 квітня 2019 року, якщо Україна не повідомить Росію про бажання його припинити до 30 вересня.

Нагадаємо, 28 серпня Порошенко анонсував проведення засідання РНБО для розгляду питань припинення дії договору про дружбу і співробітництво з РФ, а також захист інтересів України в акваторії Азовського моря. Раніше він також доручив РНБО підготувати засідання для протидії можливому втручанню РФ у прийдешні вибори в Україні.

Після цього міністр закордонних справ Павло Клімкін запевнив, що до 30 вересня Україна офіційно повідомить Росію про бажання припинити дію договору про дружбу, співпрацю і партнерство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram