ГоловнаПолітика

Порошенко підписав закон, що дозволяє "Укроборонпрому" не віддавати борги РФ

Документ передбачає зупинку вже відкритих і заборону відкриття нових проваджень про стягнення заборгованості з підприємств ОПК.

Порошенко підписав закон, що дозволяє "Укроборонпрому" не віддавати борги РФ
Фото: luxkharkov.com.ua

Президент Петро Порошенко підписав закон, який дозволяє державному концерну "Укроборонпром" не віддавати борги країні-агресору. Про це в суботу, 18 серпня, повідомили у прес-службі Президента.

Закон називається "Про внесення змін до законів України щодо вирішення деяких питань заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу - учасників Державного концерну "Укроборонпром" перед державою-агресором і/або державою-окупантом та забезпечення їх стабільного розвитку".

"Законом вводиться заборона на примусове виконання рішень, зокрема на визнання і виконання рішень іноземних судів про стягнення заборгованості за зобов'язаннями, де кредитором (стягувачем) є юридична особа держави-агресора", - пояснили в прес-службі.

Документ також передбачає зупинку (на період дії обставин, пов'язаних із заборгованістю підприємств оборонно-промислового комплексу перед юридичними особами держави-агресора та/або держави окупанта) вже відкритих і заборону відкриття нових виконавчих проваджень та заходів примусового виконання рішень про стягнення заборгованості з підприємства ОПК на користь юридичної особи держави-агресора та/або держави-окупанта або юридичної особи з іноземними інвестиціями або іноземного підприємства держави-агресора та/або держави-окупанта.

Крім цього, законом вводиться заборона на здійснення провадження у справі про банкрутство підприємств ОПК за заявами юридичної особи держави-агресора та/або держави-окупанта або юридичної особи з іноземними інвестиціями або іноземного підприємства держави-агресора та/або держави-окупанта.

Зазначені обмеження поширюються, зокрема на зобов'язання, в яких була проведена заміна сторони (кредитора, заявника) або відступлення права вимоги, в результаті якої таке право перейшло до третіх осіб, однак насамперед такий борг виник саме стосовно юридичної особи держави-агресора та/або держави-окупанта або юридичної особи з іноземними інвестиціями або іноземного підприємства держави-агресора та/або держави-окупанта.

Законопроект № 6697, який дозволяє державному концерну "Укроборонпром" не віддавати борги країні-агресору, був підтриманий Верховною Радою у другому читанні і в цілому 12 липня.

Нагадаємо, раніше "Укроборонпром" повідомив про вогневі випробування нової версії танка Т-72.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram