ГоловнаПолітика

Генсек Ради Європи завтра офіційно попросить Путіна помилувати Сенцова

Питання звільнення українських політв'язнів можуть включити до порядку денного засідання ПАРЄ в понеділок.

Генсек Ради Європи завтра офіційно попросить Путіна помилувати Сенцова
Фото: EPA/UPG

Генеральний секретар Ради Європи (РЄ) Турбйорн Ягланд в понеділок, 25 червня, подасть офіційне прохання до президента Росії Володимира Путіна про помилування українського режисера Олега Сенцова, який відбуває покарання в російській колонії. Про це повідомив директор департаменту комунікацій, заступник генсекретаря Даніель Хольтген, пише DW.

"У понеділок Ягланд подасть прохання про помилування Сенцова", - повідомив Хольтген.

Він також зазначив, що генсек як голова РЄ має право це зробити відповідно до Європейської конвенції з прав людини.

20 червня Турбйорн Ягланд відвідав Москву, де зустрівся з президентом РФ Путіним, міністром закордонних справ Сергієм Лавровим і омбудсменом Тетяною Москальковою. За словами Хольтгена, під час переговорів з Путіним питання звільнення українських політичних в'язнів генсек РЄ не підіймав. Однак під час зустрічей з Лавровим і Москальковою він закликав російську сторону звільнити Олега Сенцова з гуманітарних міркувань.

"Російська сторона вислухала цей заклик, проте не висловила йому ні підтримки, ні заперечень", - повідомив Хольтген.

Тому голова Ради Європи вирішив особисто клопотати про звільнення українського в'язня.

У понеділок, 25 червня, в Страсбурзі відкривається літня сесія Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). У день відкриття сесії Бюро асамблеї вирішить, чи включати до порядку денного питання термінових дебатів про звільнення Олега Сенцова та інших українських політв'язнів.

Олега Сенцова в 2015 році засудили до 20 років позбавлення волі в колонії суворого режиму за звинуваченням у тероризмі. Його і Олександра Кольченка, який отримав 10 років колонії, затримали в травні 2014 року в анексованому Росією Криму та звинуватили в створенні на території півострова терористичного співтовариства. 14 травня Сенцов оголосив голодування, вимагаючи звільнити всіх українських політв'язнів. 28 травня він почав отримувати в колонії підтримувальну терапію.

Нагадаємо, раніше Сенцов відмовився просити Путіна про помилування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram