ГоловнаПолітика

Е-декларації підключать до реєстрів Фіскальної служби

Форми е-декларацій будуть заповнюватися в автоматичному режимі.

Е-декларації підключать до реєстрів Фіскальної служби
Фото: LB.ua

В.о. голови Державної фіскальної служби Мирослав Продан заявив про розробку забезпечення, яке дозволить заповнювати електронні декларації автоматично.

1 квітня завершується період подання електронних декларацій за 2017 рік. Ця процедура є обов'язковою для держслужбовців. За фальсифікацію даних в е-деклараціях передбачена сувора відповідальність, аж до кримінальної. Однак, крім випадків, коли чиновники дійсно намагаються приховати свій стан, чимало помилок при заповненні електронних декларацій трапляється без злого умислу, зазначив Продан в фейсбуці.

У багатьох випадках приховування фактів щодо володіння майном і нерухомістю є ненавмисним. Наприклад, в електронні декларації забувають внести якусь невелику спадщину, отриману від родичів (частку будинку в селі, отриману від бабусі, або "Жигулі", які залишилися від батька).

"Згідно із законом це порушення. І ми повинні за це карати. Для зменшення кількості таких непорозумінь, зараз завершуємо розробку спеціального програмного забезпечення, яке буде заповнювати форми е-декларацій в автоматичному режимі. Після перевірки даних, які автоматично підтягнуться з усіх наших реєстрів (доходи, майно, нерухомість, автотранспорт), співробітнику залишиться тільки накласти цифровий підпис. Або внести в автоматично заповнену форму уточнення", - написав Продан

За його словами, новий технологічний підхід до е-декларування покликаний зменшити спокусу щось приховати і водночас дозволить людям ставитися до цього щорічного процесу спокійніше.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram