ГоловнаПолітика

Україна передасть Польщі документи про польську операцію НКВС

Документами поділяться Вінницький, Одеський і Хмельницький архіви.

Україна передасть Польщі документи про польську операцію НКВС
Фото: eliodin-moy-den.livejournal.com

Україна передасть зі своїх архівів Інституту національної пам'яті Польщі документи в так званій польській операції НКВС.

Це стане можливо завдяки підписаній угоді між польським інститутом і трьома українськими державними архівами: Вінницьким, Одеським і Хмельницьким, пише "Радіо Польща".

Голова польського ІНП Ярослав Шарек підкреслив, що це тема об'єднує Варшаву і Київ.

"Підписана угода - це доказ того, що, незважаючи на складну історію, є теми, в яких ми можемо дійти згоди. Такою темою, наприклад, є польська операція НКВС в Україні", - сказав він.

Загалом Інститут національної пам'яті Польщі отримає до десяти тисяч папок, створених НКВС на поляків. Матеріали будуть у відкритому доступі. "Уперше з цими документами зможуть ознайомитися сім'ї жертв, ми зробимо все, щоб матеріали були доступні також в інтернеті", - повідомила Мажена Крук, директор архіву ІНП Польщі.

Документи з українських архівів будуть оцифровані, обидві сторони також будуть співпрацювати в галузі освітньої та видавничої діяльності. Перші матеріали будуть розміщені на сторінці польського інституту ще до кінця цього року.

У результаті польської операції в 1937-38 роках, метою якої була ліквідація місцевих організацій Польської організації військової, НКВС убив не менш ніж 111 тис. поляків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram