ГоловнаПолітика

У США прийняли бюджет з $620 млн для України

На оборонні потреби виділено $200 млн.

У США прийняли бюджет з $620 млн для України
Фото: kestan.com

Обидві палати конгресу США затвердили проект бюджету на залишок фінансового року (закінчується 30 вересня) загальним обсягом $1,3 трлн. Документ спрямований на підпис президентові Дональда Трампа.

Про це повідомляє Reuters.

У законопроекті, зокрема, прописано, що загальний обсяг фінансової допомоги Україні повинен становити $620,7 млн. З них $200 млн підуть по лінії Пентагону, а $420 млн - по лінії Держдепартаменту. У вересні минулого року президент України Петро Порошенко говорив про те, що США виділять Києву $500 млн по лінії Пентагону. Пізніше після узгоджень в обох палатах конгресу суму зменшили до $350 млн, а під час фінального голосування урізали до $200 млн.

Відсутність довгострокового бюджету цієї весни кілька разів ставило під загрозу роботу уряду, що опинилося на межі вичерпання фінансування. Причиною відсутності узгодженого бюджету стало небажання ряду членів сенату і палати представників затверджувати проект, в якому передбачалося збільшення військових витрат і виділення грошей на будівництва прикордонної стіни з Мексикою. Бюджет мали узгодити до 1 жовтня, проте суперечності між прихильниками і противниками планів Білого дому, виражені в проекті, заблокували цей процес. З жовтня роботу уряду підтримували завдяки прийняттю тимчасових проектів бюджету. Дійти згоди представникам Республіканської і Демократичний партіям вдалося лише 22 березня.

Каменем спотикання під час затвердження бюджету було питання про фінансування будівництва стіни на кордоні з Мексикою - одного з ключових пунктів передвиборної програми Трампа. Незважаючи на те, що спочатку в проекті бюджету на її будівництво вимагалось $25 млрд, узгодити з Конгресом вдалося лише суму $1,6 млрд. Ці гроші будуть витрачені на будівництво 144 км огорожі.

23 березня настав фінальний термін дії тимчасового бюджету, прийнятого 9 лютого. Через відсутність узгодженого бюджету в цьому році уряд США вже припиняв свою роботу. Тоді перерва тривала з 20 січня по 23 січня. Причиною цього стали розбіжності республіканців і демократів щодо фінансування низки програм, у першу чергу - програми допомоги неповнолітнім дітям незаконних мігрантів (DACA, Deferred Action for Childhood Arrivals).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram