ГоловнаПолітика

Клімкін побачив "російські вуха" в нападах на офіс спілки угорців в Ужгороді (оновлено)

Геннадій Москаль пише, що організатор підпалу переховується в Придністров'ї.

Клімкін побачив "російські вуха" в нападах на офіс спілки угорців в Ужгороді (оновлено)
Архив
Фото: facebook/Андрей Князев

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що за нападами на Товариство угорської культури в Ужгороді стоїть Росія.

"Спасибі поліції за активну роботу на Закарпатті. Усюди стирчать російські вуха, "привіт" усім, хто спекулював на містичних антиугорських настроях. Не виключаю, що на цьому спроби дестабілізації не закінчаться", - написав Клімкін у твіттері.

4 березня поліція затримала трьох осіб, причетних до нападу на Товариство угорської культури 27 лютого в Ужгороді. Одного з них затримали в Черкасах, ще двох - у Кропивницькому.

Напередодні закарпатські поліцейські встановили громадян Польщі, причетних до підпалу центру 4 лютого. Їх польські правоохоронці затримали у Варшаві.

Тож загалом затримано п'ятьох осіб. Імовірний організатор-іноземець перебуває в розшуку.

Оновлено. Голова Закарпатської обладміністрації Геннадій Москаль повідомив, що організатор підпалу Товариства угорської культури Закарпаття в ніч на 27 лютого - житель Придністров'я, а серед затриманих є учасники АТО.

"Вони не члени політичних партій чи рухів, а пішли на цю провокацію, спокусившись на гроші", - написав він у фейсбуці.

Організатор провокації, за даними Москаля, - співробітник "міністерства держбезпеки ПМР", він виїхав у Придністров'я відразу ж після злочину.

"З огляду на статус цієї території, зараз організатор недосяжний для українського правосуддя, проте ні в кого немає ніяких сумнівів, що за другим підпалом офісу ТУКЗ стоїть ФСБ Росії (так само, як і за першим підпалом у ніч на 4 лютого, який скоїли громадяни Польщі, члени праворадикальної проросійської організації "Фаланга")", - зазначив Москаль.

За його даними, російські спецслужби намагалися підключити для підпалу офісу ТУКЗ місцевих "активістів", і тільки після того, як це не вдалося, задіяли виконавців з інших областей.

Нагадаємо, дві спроби підпалу приміщення Товариства угорської культури в Ужгороді спровокували різку реакцію Угорщини. Вона звинуватила Україну в нездатності "контролювати екстремістів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram