ГоловнаПолітика

Парубій запропонував прийняти новий закон про мову

Фракції проведуть консультації щодо законопроектів, які вже в парламенті.

Парубій запропонував прийняти новий закон про мову
Фото: Макс Требухов

Скасування Конституційним Судом Закону "Про засади державної мовної політики" (так званий "мовний закон Ківалова-Колесніченка") відкриває дорогу парламенту до прийняття нового закону про мову, сказав спікер Верховної Ради Андрій Парубій.

"Рішення Конституційного Суду відкриває нам можливість розглянути і прийняти новий закон про мову. Прошу політичні фракції провести консультації щодо тих законів, які зареєстровані в парламенті, щоб ми могли обговорити і вийти на позитивне рішення українського парламенту", - сказав Парубій на пленарному засіданні в четвер, передає Інтерфакс-Україна.

Нагадаємо, ініційований Партією регіонів законопроект "Про засади державної мовної політики" був прийнятий 3 липня 2012 року. Він передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

24 лютого 2014 року Верховна Рада проголосувала за скасування закону, але тодішній в.о. президента Олександр Турчинов відмовився його підписувати, щоб не загострювати ситуацію в країні. Закон Ківалова-Колесніченка залишився чинним.

28 лютого 2018 року закон було визнано Конституційним Судом України неконституційним, з цього дня він чинність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram