ГоловнаПолітика

Оболонський суд Києва почав допит Порошенка по відеозв'язку

Він повинен дати свідчення у справі про держзраду Віктора Януковича.

Оболонський суд Києва почав допит Порошенка по відеозв'язку
Фото: пресс-служба президента

Оболонський районний суд Києва, який розглядає справу про державну зраду колишнього президента України Віктора Януковича, почав допит діючого президента Петра Порошенка по відеозв'язку.

Януковичу інкримінують те, що 1 березня 2014 р., перебуваючи на території РФ, він скоїв держзраду, звернувшись з письмовою заявою до президента РФ з проханням використовувати російські війська на території України. Згодом це призвело до втрати Україною Криму та об'єктів держвласності на суму понад 1,080 трлн гривень.

Колишнього президента звинувачують у зраді (ч. 1 ст. 111 КК), поплічництві у сепаратизмі (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 КК) і пособництві у веденні агресивної війни (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 КК).

Януковича судять заочно у зв'язку з тим, що він переховується від правосуддя на території Росії.

Нагадаємо, намір дати свідчення у справі Януковича Порошенко висловлював напередодні. "Зло має бути покаране, і тому вперше в українській історії я прийняв рішення взяти участь у судовому процесі. Безпрецедентно, коли президент особисто це робить", - говорив Порошенко 18 лютого. У період, який досліджується судом, Порошенко був народним депутатом України.

Раніше свої свідчення в суді давали колишній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, секретар РНБО, колишній в.о. президента Олександр Турчинов та інші можновладні свідки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram