ГоловнаПолітика

Австрійський суд надав Фірташу відстрочку від екстрадиції в США

Адвокати повідомляють про позитивні новини для бізнесмена.

Австрійський суд надав Фірташу відстрочку від екстрадиції в США
Фото: dmitryfirtash.com

Верховний суд Австрії визнав не позбавленою підстав апеляцію українського бізнесмена Дмитра Фірташа з проханням переглянути як помилковий вердикт Апеляційного суду Австрії, який всупереч рішенню суду першої інстанції дозволив його екстрадицію в США, пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на захисників Фірташа.

"Верховний суд постановив призупинити екстрадицію пана Фірташа до розгляду його звернення", - йдеться у вівторок в повідомленні адвоката українського бізнесмена, співзасновника Davis Goldberg Galper PLLC (Вашингтон) Ленні Дж.Девіса, який був адвокатом Білого дому при Біллі Клінтоні.

За його словами, Верховний суд Австрії також призупинив власне розгляд справи доти, поки суд Європейського Союзу не винесе попереднє рішення про можливість застосування Хартії ЄС з прав людини до апеляції проти екстрадиції Фірташа.

Девіс також вказує на дві інші позитивні новини останніх днів для Фірташа. По-перше, посилаючись на публікацію газети The Hill від 21 грудня, він повідомляє про відкликання коаліцією з 23 правозахисних груп скарги, в якій вона просила США включити Фірташа до списку санкцій, відповідно до Глобальним актом Магнітського.

По-друге, він нагадує, що 19 грудня Вищий земельний суд Відня остаточно відхилив запит іспанських прокурорів на видачу українського бізнесмена. Захисник стверджує, що цей запит базується на звинуваченнях, що аналогічні звинуваченням, які висунуто проти його клієнта американськими прокурорами і які засновані на інформації, наданій американськими слідчими.

Нагадаємо, голову ради групи компаній Group DF Дмитра Фірташа заарештували в Австрії 12 березня 2014 року за запитом влади США, який видано в 2013 році. Під час колишньої американської адміністрації українського бізнесмена звинуватили в тому, що він за допомогою хабарів на загальну суму $18,5 млн хотів отримати дозволи на видобуток титанової сировини в Індії для подальшого продажу готової продукції в США. Фірташ всі звинувачення заперечував і назвав їх політично мотивованими, спрямованими на обмеження його впливу на процеси в Україні.

Земельний суд Відня у кримінальних справах обрав Фірташу запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту, але потім погодився звільнити його під заставу в EUR125 млн і зобов'язання не залишати Австрію. 30 квітня 2015 року цей же суд відхилив запит Мін'юсту США про екстрадицію Д.Фірташа в цю країну, вказавши на неможливість виключити політичні мотиви запиту про видачу українця з боку США. У вересні 2015 року прокуратура Відня (Австрія) подала апеляцію на це рішення, 21 лютого 2017 року Вищий земельний суд Відня задовольнив її.

До останнього часу остаточне рішення про екстрадицію було за федеральним міністром юстиції Австрії, який очікував завершення розгляду ще одного запиту на екстрадицію Фірташа - від Іспанії, за яким його затримала прокуратура Відня відразу після засідання апеляційного суду 21 лютого 2017 року. Земельний суд 23 лютого до розгляду запиту по суті відпустив бізнесмена під зобов'язання регулярно з'являтися до суду і не залишати територію Австрії, а також з огляду на заставу в EUR125 млн у справі про екстрадицію в США. Після звільнення зі слідчого ізолятора Фірташ знову заявив, що не винен, а запити США і Іспанії назвав частиною кампанії з його політичного переслідування.

Згідно з правилами європейського ордера на арешт, який виписала Іспанія, після рішення суду про запобіжний захід відводиться 30 днів на рішення суду першої інстанції з питання екстрадиції Фірташа в Іспанію, а потім ще 30 днів для розгляду його в другій інстанції в разі подання апеляції. Однак, за даними австрійських ЗМІ, засідання суду першої інстанції затягувалося у зв'язку із запитом додаткових матеріалів у іспанських правоохоронців і зволіканням з їх поданням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram