ГоловнаПолітика

Новий прем'єр Польщі виступив за зближення з Україною

Моравєцький представив програму нової Ради міністрів.

Новий прем'єр Польщі виступив за зближення з Україною
Фото: EPA/UPG

Новий прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький в своєму першому виступі в Сеймі заявив, що його уряд буде вести політику зближення країн регіону. У тому числі це стосується України, пише Радио Польша.

"Це стосується, зокрема, Вишеградської групи та проекту Тримор'я. Ми хочемо також повернутися до цього, стратегічного партнерства на сході, маємо намір розширювати наші відносини з Україною, Литвою і Грузією та надати їм нову якість, хоча для танго потрібна пара", - заявив Моравєцький з трибуни польського Сейму, представляючи програму Ради міністрів.

Крім того, Матеуш Моравєцький заявив, що його уряд буде тісно співпрацювати з польською діаспорою та захищати добре ім'я Польщі за кордоном.

"Польща - це не тільки громадяни, які живуть у Польщі, а й поляки, розкидані по всьому світу. Ми будемо зміцнювати програми репатріації. Нас налічується 60 млн осіб у всьому світі, і у нас є зобов'язання перед усіма поляками, у них є обов'язки перед Польщею", - сказав Моравєцький. Прем'єр-міністр зазначив, що метою його уряду буде стимулювання повернення якомога більшого числа поляків на батьківщину.

Також голова уряду сказав, що Варшава не погодиться на Євросоюз "двох швидкостей". Моравєцький сказав, що Європа все ще оговтується від фінансової кризи, яка вибухнула 10 років тому, і Польща не хоче "розділятися і залишати когось позаду себе, ми не згодні ділити Європу на кращих і гірших". Він зазначив, що все частіше в ЄС "хтось отримує фору, і не ті, хто слабший, а ті, хто сильніший" і що це неправильно.

Нагадаємо, міністри уряду Беати Шидло поки що зберегли свої посади в новому кабінеті прем'єра Матеуша Моравєцького. Віце-прем'єрами залишилися міністр культури і національної спадщини Петро Гліньський і голова Міністерства науки і вищої освіти Ярослав Говін. Третім віце-прем'єром стала екс-голова польського уряду Беата Шидло.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram