ГоловнаПолітика

Яценюк закликав західних партнерів підписати план дій для членства України в НАТО та Євросоюзі

"Дайте нам чіткий план, ми його виконаємо, і ви самі будете зацікавлені в тому, щоб прийняти Україну до лав країн-членів ЄС".

Яценюк закликав західних партнерів підписати план дій для членства України в НАТО та Євросоюзі
Арсений Яценюк
Фото: Макс Требухов

Лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк закликав західних партнерів відновити переговори і підписати план дій щодо членства України в НАТО, а також надати чіткий план для членства України в Європейському Союзі.

Про це він заявив на з'їзді, повідомляється на сайті "НФ".

"Найкраща гарантія безпеки для України - це членство в НАТО. Необхідно відновити переговори і підписати план дій щодо членства України в Альянсі. ЄС повинен надати чіткий план для членства України в Євросоюзі", - зазначив Яценюк.

Він нагадав, що, підписавши Будапештський меморандум, Україна позбулася ядерної зброї в обмін на гарантії територіальної цілісності і незалежності.

"Цього разу так не буде. Коли ми говоримо про наші гарантії для нашої держави, ми звертаємося до наших партнерів: найкраща гарантія безпеки для України - це членство в НАТО. Це найкраща гарантія зокрема і для наших західних партнерів, адже сьогодні Україна захищає кордони Європейського Союзу та країн-членів Альянсу. Українці платять життями за спокій в Європі", - підкреслив Яценюк.

Лідер "НФ" нагадав, що у 2008 році на саміті НАТО в Бухаресті було ухвалено рішення про можливість надання Україні плану дій щодо членства в Альянсі.

"Нам потрібно відновити переговори і підписати план дій України стосовно членства в Альянсі. Колективна безпека в НАТО - це майбутнє України, і це той шлях, який забезпечить нам безпеку наших кордонів, зміцнить Альянс і безпеку в світі ", - зазначив Яценюк.

Він також нагадав, що багато хто не вірив в отримання Україною безвізового режиму з ЄС.

"Але це сталося, тому що ми з нашими європейськими партнерами прийняли дорожню карту, як ввести безвізовий режим. Це було 144 акти законодавства, які були прийняті і реалізовані. І тому українці тепер не на словах, а на ділі стали частиною великої об'єднаної Європи", - підкреслив Яценюк.

Він також зазначив, що так само можна працювати і щодо питання членства України в Євросоюзі.

"Дайте нам чіткий план, ми його виконаємо, і ви самі будете зацікавлені в тому, щоб прийняти Україну до лав країн-членів Європейського Союзу", - сказав лідер "НФ".

Нагадаємо, в липні президент Петро Порошенко підписав закон про курс на членство в НАТО.

Угода про асоціацію України та ЄС набула чинності з 1 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram