ГоловнаПолітика

МОЗ подало запит щодо сироватки від ботулізму за кордоном

Міністерство хоче, щоб препарат надійшов як гуманітарна допомога.

МОЗ подало запит щодо сироватки від ботулізму за кордоном
Фото: lifedon.com.ua

Міністерство охорони здоров'я звернулося до посольств і низки міжнародних організацій з проханням надіслати в Україну сироватку від ботулізму як гуманітарну допомогу.

Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на джерело в Міністерстві охорони здоров'я.

Міністерство поки що не отримало відповіді на це прохання.

Окрім того, відомство розробило механізми, що дозволяють закуповувати сироватку від ботулізму через міжнародні організації, які проводять закупівлі ліків за кошти держбюджету. Відповідні зміни в нормативну базу може ухвалити уряд найближчим часом.

"Ми працюємо над тим, щоб максимально прискорити процедуру отримання цієї сироватки, і звернулися по гуманітарну допомогу", - повідомив співрозмовник агентства.

Нагадаємо, троє людей померли від ботулізму в Україні за останні тижні після вживання в'яленої риби. Ще понад десятеро осіб госпіталізовано.

У МОЗ стверджують, що неодноразово зверталися до виробників сироваток від ботулізму з проханням ініціювати державну реєстрацію їхніх препаратів в Україні. Без цього сироватку продавати не можна.

Єдиний вихід - закупівлі через міжнародні організації, проте вони будуть можливі після внесення змін до закону про держбюджет 2017 року.

Раніше в Україні зареєстрували сироватку від ботулізму виробництва компанії "Мікроген" (РФ), виробництво якої розташоване в Уфі (Республіка Башкортостан, РФ).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram