ГоловнаПолітика

МЗС назвало альтернативу візам для росіян

Громадян РФ можуть зобов'язати сповіщати про намір відвідати Україну.

МЗС назвало альтернативу візам для росіян
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін виступив за введення системи попереднього інформування через інтернет про поїздки росіян в Україну. Це, за його словами, може стати альтернативою введенню віз для громадян РФ.

"Візи насправді відживають, вони відходять. По-перше, ми тепер звикли до біометричних паспортів і повинні перейти до того, що люди їздять тільки за біометричними паспортами. Другий момент, який для мене важливий, - ось ви їдете в багато країн і потім заходите в інтернет і кажете: "Я через 5 днів їду". Ось так насправді і російські громадяни повинні їхати в Україну, необхідно створити відповідну платформу і контролювати в'їзд, так щоб це не було абсолютно неконтрольовано", - сказав Клімкін в ефірі телеканалу "1+1".

Міністр оцінив час, необхідний на створення такої платформи, в кілька місяців.

Нагадаємо, рішення ввести візовий режим було прийнято Радою національної безпеки і оборони України ще в березні 2014 року, на самому початку російської агресії. Тоді на цей крок влада не була готова. Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк говорив, що в збереженні безвізового режиму зацікавлені багато українців, передусім на сході і півдні України, які їздять в Росію на заробітки і мають родинні стосунки по той бік кордону. В результаті було прийнято рішення посилити пропускний режим на кордоні з РФ.

У лютому 2016 року перший заступник голови Верховної Ради Андрій Парубій разом з іншими депутатами зареєстрував постанову про припинення угоди про безвізовий режим між Україною і Росією.

У травні 2017 року з'явилася інформація, що у Верховній Раді провели звірку голосів, щоб оцінити перспективу введення візового режиму з Росією.

1 червня 2017 року секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов заявив, що питання візового режиму з Російською Федерацією "не просто назріло, а перезріло".

Верховна Рада наступного пленарного тижня може звернутися до Міністерства закордонних справ з закликом ввести візовий режим з Російською Федерацією, повідомив спікер Андрій Парубій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram