ГоловнаПолітика

Україна надіслала ноту РФ проти наміру РПЦ вилучити частину споруд "Херсонеса Таврійського"

МЗС вимагає забезпечити виконання своїх зобов'язань згідно з міжнародним правом.

Україна надіслала ноту РФ проти наміру РПЦ вилучити частину споруд "Херсонеса Таврійського"
Национальный заповедник Херсонес Таврический
Фото: vizayalta.com.ua

Міністерство закордонних справ України надіслало Російській Федерації ноту проти наміру Російської православної церкви вилучити частину споруд заповідника "Херсонес Таврійський".

Про це повідомляють у заяві на сайті МЗС.

"У зв'язку з анонсованими намірами Кримської і Сімферопольської єпархії РПЦ взяти в церковну власність частину споруд українського об'єкту "Давнє місто Херсонес Таврійський і його хора", внесеного до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, МЗС України надіслало ноту протесту МЗС РФ", - йдеться в повідомленні.

У ноті висловлено вимогу до Росії забезпечити виконання своїх зобов'язань за міжнародним правом.

"Перебуваючи в Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, український об'єкт "Давнє місто Херсонес Таврійський і його хора" потребує особливого режиму захисту, передбаченого положеннями Конвенції ЮНЕСКО про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини 1972 року, стороною якої є Російська Федерація", - наголошено в повідомленні.

Також звернено увагу на положення Конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту 1954 року, відповідно до яких держава, яка здійснює окупацію, зобов'язана забезпечити належну охорону культурних цінностей і повагу до них.

"МЗС України підкреслює, що будь-яке втручання в цілісність об'єктів культурної спадщини, які розташовані на тимчасово окупованій території анексованого Криму, будуть розцінюватися Україною як порушення Росією своїх обов'язків як держави-окупанта з покладанням на неї за такі дії міжнародно-правової відповідальності", - зазначають у МЗС.

Нагадаємо, 23 січня стало відомо, що Кримська і Сімферопольська єпархія Української православної церкви (Московського патріархату) звернулася з проханням передати їй 24 об'єкти заповідника "Херсонес Таврійський". Про це розповів протоієрей Сергій Халюта, настоятель Володимирського собору в "Херсонесі". За словами директора музею-заповідника "Херсонес Таврійський" Світлани Мельникової, питання потрібно відкласти, оскільки передача може завдати шкоди пам'ятці.

24 січня в РПЦ заявили про неактуальність передачі Кримській єпархії об'єктів музею.

"Херсонес Таврійський" був включений у Список ЮНЕСКО в червні 2013 року. Херсонеський заповідник розташований у центрі Севастополя. Це руїни давньогрецького поліса, на місці якого пізніше існувала візантійська колонія (V століття до н. е. - XIV століття н. е.). Регулярні розкопки городища почалися в 1827 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram