ГоловнаПолітика

Україна приступила до знищення мільйона протипіхотних мін

"Пелюстки" утилізують за угодою з НАТО.

Україна приступила до знищення мільйона протипіхотних мін
ПФМ-1 "Лепесток"

У рамках проекту НАТО з демілітаризації на базі Павлоградського хімічного заводу (Дніпропетровська область) у середу почалося знищення близько мільйона радянських протипіхотних фугасних мін із пристроєм самоліквідації (ПФМ-1С "Пелюстка"), що розміщені на складах ЗСУ.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

В оприлюдненій у середу Документальним центром НАТО інформації зазначено, що для цих цілей уряд Норвегії профінансував модернізацію інсеніратора для знищення мін, а НАТО виділило майже 30 тис. євро на закупівлю секції печі, що обертається (ротаційної).

"Розробку, проектування і виготовлення додаткового обладнання для демонтажу нових типів носіїв мін, а також закупівлю, монтаж і постійне використання системи відеоспостереження також забезпечить Цільовий фонд НАТО", - йдеться в релізі.

Раніше в Україні в рамках цього проекту проводили знищення лише мін ПФМ-1. "Елемент ПФМ було додано в проект демілітаризації на прохання України з метою підтримки у виконанні нею своїх зобов'язань за Оттавською конвенцією", - наголошено в релізі.

Угоду між урядом України і НАТО з технічного обслуговування і постачання (NAMSO) про демілітаризацію було ратифіковано в січні 2012 року. У 2013 році між Міноборони України, Павлоградським хімзаводом і Агентством НАТО з підтримки і постачання (NSPA) було підписано угоду про знищення ПФМ-1.

У грудні 2014 року було підписано угоду про дотацію Євросоюзом 1,8 млн євро в проект зі знищення ПФМ-1, через рік цю суму збільшили до 3,689 млн євро. Всього в рамках використання цієї суми планують знищити 3,33 млн мін.

Згідно з додатковою угодою, підписаною у вересні 2015 року, витрати розподілені так: 1,08 євро від проекту НАТО і 0,25 євро - від України за утилізацію однієї міни.

На початок 2011 року запаси Збройних сил України становили близько 6 млн таких мін. З 19 березня 2013 року утилізацію мін продовжено. На 12 жовтня 2016 року було знищено 975 тис. ПФМ-1.

ПФМ-1 (протипіхотна фугасна міна) "Пелюстка" - протипіхотна міна натискної дії радянського виробництва. Міна існує в двох варіантах: ПФМ-1 і ПФМ-1С. Перший варіант міни не має пристрою самоліквідації, другий забезпечений пристроєм, який забезпечує самоліквідацію міни підривом після 1-40 годин з моменту установки. Ззовні ці два різновиди міни відрізняються лише тим, що на крилі міни ПФМ-1С є чітко помітна буква "С".

ПФМ-1С призначена для мінування місцевості проти живої сили супротивника. Після викидання ПФМ-1С з касетного боєприпасу розкривається стабілізоване крило, яке забезпечує її стійкість у польоті. Після падіння міни ПФМ-1С на ґрунт детонатор переводиться в бойове положення. При навантаженні на міну спрацьовує детонатор і заряд вибухової речовини. У разі відсутності впливу на міну навантаження протягом певного часу спрацьовує механізм самоліквідації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram