ГоловнаПолітика

Парламент створить комісію для розслідування діяльності керівництва Нацбанку

Постанова перебуває на реєстрації у спікера.

Парламент створить комісію для розслідування діяльності керівництва Нацбанку
Михаил Головко
Фото: Макс Требухов

На реєстрації у спікера Верховної Ради Андрія Парубія перебуває постанова про створення тимчасової слідчої комісії з розслідування діяльності керівництва Національного банку України. Про це сьогодні на брифінгу у Верховній Раді повідомив народний депутат Михайло Головко.

"Ще 4 листопада я звернувся до всіх фракцій, щоб вони дали своїх представників для створення тимчасової слідчої комісії для розслідування дій керівництва Нацбанку. Згідно зі статтею 84, частина 3 регламенту ВРУ, на повідомлення про створення комісії дається 5 днів. Якщо представники будь-якої фракцій не подали представника, комісія реєструється автоматично і без представників цієї фракції", - заявив парламентарій.

За його словами, комісія займеться питанням надання комерційним банкам кредитів рефінансування НБУ. "Безвідповідальна і злочинна політика Нацбанку змушує нас реагувати і діяти", - наголосив Головко.

Як зазначив депутат, за час роботи нинішньої голови Нацбанку Валерії Гонтаревої, частка ринку, яку займають російські банки, зросла із 10% до 40%.

"Це очевидна загроза суверенітету і економічній безпеці держави, ми бачимо тут злочинну діяльність керівництва НБУ і вимагаємо від спікера Андрія Парубія негайної реєстрації постанови про створення тимчасової слідчої комісії. Зараз постанова перебуває на столі у спікера, я звертаюся до нього, щоб він не зволікав із цим питанням. Нам потрібно врешті-решт розібратися з керівництвом Нацбанку, яке підриває національну економіку, знищує національну валюту", - сказав депутат.

Як зазначив Головко, багато депутатів переконані, що тимчасова слідча комісія безсила щось зробити, оскільки не має реальних повноважень, але це не так.

"Ми багато можемо - наприклад, отримати доступ до документів Нацбанку, щоб побачити, як видавалося рефінансування. Лише тільки заради цього потрібно створювати комісію", - підкреслив Головко.

Парламентарій упевнений, що, незважаючи на торпедування ініціативи зі створення комісії частиною депутатів фракцій БПП і "Народного фронту", за постанову вдасться зібрати мінімально необхідні 150 голосів. Одночасно, каже Головко, депутати домагатимуться, щоб Верховна Рада отримала право на звільнення голови Нацбанку. "У нас парламентсько-президентська республіка, а не навпаки", - пояснив він.

Нагадаємо, фінансовий комітет Верховної Ради звернувся до Президента Петра Порошенка з рекомендацією звільнити голову Нацбанку Валерію Гонтареву за втрату репутації. Група депутатів на чолі з Ігорем Луценком передала в НАБУ повідомлення про протизаконну діяльність Валерії Гонтаревої.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram