ГоловнаПолітика

Порошенко попросив пробачення в Лукашенка за інцидент з літаком "Бєлавіа"

Президенти поговорили по телефону і домовилися про особисту зустріч.

Порошенко попросив пробачення в Лукашенка за інцидент з літаком "Бєлавіа"
Встреча президентов Украины Петра Порошенка и Беларуси Александра Лукашенка в Минске
Фото: EPA/UPG

Президент України Петро Порошенко попросив пробачення в президента Білорусі Олександра Лукашенка за інцидент з літаком "Бєлавіа".

Про це повідомила прес-служба Лукашенка.

У четвер, 10 листопада, за ініціативи Порошенка між президентами відбулася телефонна розмова, під час якої президент України поінформував президента Білорусі, що винних покарано. Глави держав домовилися, що відповідні служби найближчим часом проведуть консультації про співпрацю в галузі безпеки для запобігання таким інцидентам надалі.

Також Порошенко і Лукашенко домовилися про особисту зустріч до кінця року.

Під час телефонної розмови обговорювалися також питання торговельно-економічних відносин, мирного врегулювання конфлікту на Донбасі та підтримки українських ініціатив на міжнародних майданчиках, зокрема в ООН.

Прес-служба президента України підтверджує факт телефонної розмови, але про вибачення замовчує.

Нагадаємо, 21 жовтня Україна завернула літак "Бєлавіа", який вже злетів, щоб зняти з рейсу "антимайданівця" Армена Мартиросяна. Після бесіди з правоохоронцями його відпустили.

Білорусь зажадала від України офіційних вибачень за примусове повернення літака "Бєлавіа".

Служба безпеки України спочатку назвала несерйозною інформацію про те, що Україна погрожувала підняти винищувачі, але білоруські ЗМІ оприлюднили розшифровку та аудіозапис переговорів українських авіадиспетчерів з пілотом рейсу "Бєлавіа". Диспетчер, зокрема, сказав, що за невиконання наказу про повернення буде піднята бойова авіація на перехоплення і що наказ відданий "військовим керівництвом".

Після цього у СБУ заявили, що погроза підняти винищувачі проти рейсу "Бєлавіа" була пов'язана із зайвими стараннями диспетчера.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram