ГоловнаПолітика

Порошенко закликав створити міжнародний механізм відповідальності для країн-агресорів

Президент виступив на засіданні Генасамблеї ООН на тему біженців і мігрантів.

Порошенко закликав створити міжнародний механізм відповідальності для країн-агресорів
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко вважає необхідністю відновлення посади спеціального представника Генерального секретаря ООН з питань внутрішньо переміщених осіб.

Про це повідомляється на сайті президента.

Порошенко зазначив, що безпрецедентна міграційна криза і наплив біженців стали "важливим іспитом для всього людства", адже понад 250 млн людей з різних причин покинули свої будинки.

"Ця глобальна криза вимагає від нас спільної відповідальності і скоординованих зусиль", - сказав Порошенко під час виступу на засіданні Генасамблеї ООН на тему біженців і мігрантів.

Він також підкреслив, що зовнішня агресія і спонсорований державами тероризм є ворогами людства у багатьох куточках нашого світу.

"Російська збройна агресія змусила близько 1,8 мільйонів українців шукати нового дому в межах країни. Через це Україна опинилася серед першого десятка країн з найбільшою кількістю переміщеного населення", - заявив президент, зазначивши, що всі зусилля можуть стати марними, якщо не усунути першопричини проблеми, а саме - зовнішню агресію і порушення міжнародного права.

"Необхідно якнайскоріше розробити такий міжнародний механізм відповідальності, а також міжнародні зобов’язуючі рамки для захисту прав внутрішньо переміщених осіб", - сказав Порошенко.

Він також підкреслив важливість політичної декларації, яка повинна бути прийнята і яка пропонує інклюзивні рамки для розвитку подальшого співробітництва і координації зусиль світового співтовариства. Порошенко зазначив, що цей документ приділяє належну увагу ключовим аспектам міграції, включаючи необхідність боротьби з ксенофобією, дискримінацією, торгівлею людьми. Президент нагадав, що Україна стала однією з перших європейських країн, яка ще в 1998 році криміналізувала відповідальність за торгівлю людьми.

Порошенко закликав забезпечити належне фінансування програм ООН, щоб ліквідувати розрив між виділенням коштів і реальними гуманітарними потребами та привітав той факт, що Декларація закладає основу для реагування на потреби внутрішньо переміщених осіб.

"Їхній захист та підтримка – це наш моральний та політичний обов’язок", - сказав президент.

Нагадаємо, Мінсоцполітики у тестовому режимі запустило реєстр переселенців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram