ГоловнаПолітика

Порошенко: Україна пройшла свою пустелю за 23 роки, і без Мойсея

"25 років тому українці вибрали собі нове майбутнє в новій, вільній, незалежній країні".

Порошенко: Україна пройшла свою пустелю за 23 роки, і без Мойсея
Петр Порошенко
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко вважає, що саме невміння порвати з минулим і стало причиною того, що Україна відстала від інших країн соціалістичного табору, які зараз є членами Європейського Союзу.

Про це він заявив під час вручення нагород видатним українцям, яке транслював телеканал "112 Україна".

"Рівно 25 років тому, в серпні, рішенням Верховної Ради, і в грудні - на референдумі, ми - українці - вибрали собі нове майбутнє в новій, вільній, незалежній Україні. Але, на жаль, не наважилися безкомпромісно порвати з минулим. Заплуталися в стрілках багатовекторності. Керівництво завжди намагалося сидіти на двох стільцях, борсалася між "тут" і "там", москвофільством, патерналізмом, соціалізмом, котрі міцно сиділи в свідомості та гирями повисли на ногах українського народу. Тому ми не могли не відстати від наших центральних європейських сусідів по колишньому радянському табору, які не були обтяжені такою спадщиною, як наша, і вони швидко вирвалися вперед і зараз є членами ЄС", - зауважив Порошенко.

При цьому він зазначив, що не бачить приводів впадати у відчай, оскільки Україна все ж вийшла на шлях демократії і євроінтеграції. Цей шлях Порошенко порівняв з 40-річним походом євреїв по пустелі.

"Ми свою пустелю подолали не за 40 років, а за 23 роки. І без Мойсея, і без скрижалей, шляхом власних, іноді дорогих помилок, ризикуючи збитися зі шляху. Вийшли таки на шлях демократії і свободи, європейської та євроатлантичної інтеграції", - сказав президент.

Нагадаємо, цьогоріч на честь 25-річчя незалежності Україна проведе парад військ у центрі Києва. Докладніше про те, як іноземні держави привітали Україну з Днем незалежності, читайте в матеріалі LB.ua.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram