ГоловнаПолітика

Вибори на окупованих територіях неприпустимі, - Дейдей

Для початку, на думку нардепа, Росія мусить відкликати свої війська

Вибори на окупованих територіях неприпустимі, - Дейдей
Евгений Дейдей

Вибори на окупованих територіях Донецької та Луганської областей неприпустимі, а політичне врегулювання конфлікту можливо лише після повного виведення російських військ і відновлення суверенітету в цих районах і над кордоном.

Про це заявив народний депутат від "Народного фронту" Євген Дейдей, коментуючи дискусію навколо "мінського мирного процесу".

"Так звані вибори на окупованих територіях і амністія, яка нібито має їм передувати, - це послідовні і чіткі вимоги Російської Федерації. Питання не в тому, чи можна теоретично провести демократичні вибори на, підкреслюю, окупованих територіях. Згода України на такі вибори, як і на поспішне застосування будь-яких інших внутрішньополітичних механізмів врегулювання конфлікту на Донбасі, стане остаточним визнанням цього конфлікту внутрішньо. Цього хоче Росія, і категорично не хоче українська держава, українське суспільство", - зазначив Дейдей.

Для проведення виборів і оголошення амністії, підкреслив він, необхідно, щоб держава-агресор припинила війну проти України, вивела свої війська, а її злочини отримали належну правову оцінку у світі, з гарантуванням Україні належної компенсації за ці злочини.

"Росія не може вимагати або "гарантувати" так зване політичне врегулювання в конфлікті, який сама ж одноосібно викликала і продовжує. Її політичні і військові маріонетки на Донбасі повинні постати перед справедливим судом, а не претендувати на участь у виборах. Справжнє політичне врегулювання ситуації відбудеться дуже швидко і природно після припинення агресії Російської Федерації. До цього часу ці території офіційно вважатимуться тимчасово окупованими, як і Крим. Заяви української дипломатії з питань звільнення Донбасу та Криму мають звучати синхронно", - сказав Євген Дейдей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram