ГоловнаПолітика

ГПУ відхрестилася від кримінального переслідування Трепака

Проти керівника спецоперації з затримання "діамантових прокурорів" немає кримінальних проваджень.

ГПУ відхрестилася від кримінального переслідування Трепака
Виктор Трепак

Генпрокуратура не планує повідомляти про підозру Віктора Трепака, звільненого вчора з посади першого заступника голови СБУ.

"Жодних повідомлень про підозру не планується", - сказав Українським Новинам виконувач обов'язків генпрокурора Юрій Севрук.

За його словами, у Генпрокуратурі проти Трепака немає кримінальних проваджень.

Про те, що ГПУ збирається в п'ятницю оголосити підозру Трепаку, повідомило "Громадське ТБ" з посиланням на джерела.

Трепак керував операцією із затримання "діамантових прокурорів" влітку минулого року. Тоді співробітники "Альфи" провели обшуки у будівлі Головного слідчого управління Генпрокуратури і за місцем проживання першого заступника голови ГСУ Володимира Шапакіна і заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця. Слідчі дії проводилися без санкції суду. Закон дозволяє це за особливих обставин, але потім все одно необхідна санкція суду.

Після обшуків процесуальний керівник у справі Віталій Опанасенко звернувся до Печерського суду по санкцію, і суд це клопотання задовольнив. При цьому заступник генпрокурора Юрій Столярчук намагався потрапити на засідання, але в зал його не пустив Трепак з бійцями "Альфи".

У листопаді 2015 року Трепак написав заяву про звільнення з займаної посади на ім'я президента Петра Порошенка. Причиною свого кроку Трепак назвав неможливість боротьби з корупцією в умовах, коли Віктор Шокін обіймає пост генпрокурора.

Цю заяву Порошенко задовольнив вчора. Того ж дня з ГПУ звільнили Опанасенка. Раніше своїх посад позбулися заступник генпрокурора Віталій Касько і Давид Сакварелідзе, які розслідували справу діамантових прокурорів.

Великий хабар, який інкриміновано "діамантовим прокурорам", вони вимагали у нардепа від "Народного фронту" В'ячеслава

Константіновського, причетного до видобутку піску.

Існує версія, що за проведення спецоперації проти "діамантових прокурорів" Трепак отримав хабар від Константіновського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram