ГоловнаПолітика

ФСБ заявила про затримання за шпигунство підполковника СБУ (оновлено)

Українця нібито готували в ЦРУ до операції з вербування.

ФСБ заявила про затримання за шпигунство підполковника СБУ (оновлено)

ФСБ Росії затримала за підозрою в шпигунстві українця Юрія Іванченка, який нібито є підполковником СБУ.

Як пише "РИА Новости", українець приїхав у Росію під приводом відвідування родичів, хоча виїзд на територію РФ співробітникам українських спецслужб заборонено.

За інформацією ФСБ, підполковника підготували СБУ і ЦРУ США "для участі в операції для вербування ФСБ шляхом ініціативної пропозиції їм своїх послуг". "Співробітник СБУ мав зацікавити ФСБ своїми можливостями добувати секретну інформацію і переконати ФСБ у необхідності підтримувати з ним зв'язок в умовах Києва через тайники. На якомусь етапі СБУ і ЦРУ США планували захопити на гарячому співробітника ФСБ під час отримання інформації від Іванченка", - йдеться в повідомленні ФСБ.

Росія має намір видворити українця з країни і заборонити йому в'їзд.

Оновлення. Глава СБУ Василь Грицак підтвердив затримання співробітника служби.

"З кінця 2015 року він перебуває в розпорядженні і фактично мав бути звільнений найближчим часом. Він написав рапорт на виїзд, цей рапорт йому не погодили, і він поїхав туди несанкціоновано", - розповів він журналістам у Києві в четвер.

Нагадаємо, в грудні 2015 року Московський обласний суд Росії засудив до 11 років позбавлення волі в колонії суворого режиму громадянина України Валентина Виговського за звинуваченням у шпигунстві на території РФ.

У жовтні 2015 року Московський міський суд виніс вирок 73-річному жителю Полтави Юрію Солошенку. Українського пенсіонера визнано винуватим у шпигунстві, він отримав шість років у колонії суворого режиму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram