ГоловнаПолітика

Кабмін заборонив держслужбовцям критикувати владу і чиновників

Уряд затвердив кодекс етики для держслужбовців

Кабмін заборонив держслужбовцям критикувати владу і чиновників
Фото: www.dyvys.in

Кабінет Міністрів затвердив новий кодекс етики для державних службовців.

Відповідну постанову "Про затвердження правил етичної поведінки державних службовців" опубліковано на офіційному сайті Кабміну.

У передмові зазначено, що за основу акта взято запроваджену в Польщі "модель гарантування максимальної прозорості діяльності державних органів".

Згідно з правилами, держслужбовці повинні дотримуватися таких принципів: служіння державі та суспільству, гідна поведінка, добропорядність, лояльність, політична нейтральність, прозорість і підзвітність, сумлінність.

Наприклад, служіння державі передбачає "формування позитивного іміджу держави", а гідна поведінка - недопущення навіть поза держслужбою "вчинків, які можуть зашкодити інтересам державної служби чи негативно вплинути на репутацію державного службовця".

Лояльність, на думку чиновників, означає сумлінність у виконанні рішень Верховної Ради, президента, Кабінету Міністрів і державного органу, в якому працює державний службовець, "незалежно від власних переконань і політичних поглядів"; утримання від будь-яких проявів публічної критики діяльності держорганів і посадових осіб; а також коректне ставлення до керівників і співробітників держоргану під час виконання обов'язків.

Від держслужбовців також вимагають не допускати впливу політичних інтересів на їхні дії та рішення, відмовитися від публічної демонстрації політичних поглядів і симпатій, уникати використання символіки політичних партій тощо.

Згідно з правилами, інформація про діяльність держслужбовця повинна бути відкритою і доступною, крім випадків, визначених Конституцією і законами.

Для держслужбовців I і II категорій передбачено облік телефонних розмов та особистих зустрічей із представниками партій, нардепами, суб'єктами господарювання або їхніми уповноваженими особами, а також надання інформації про такі розмови і зустрічі.

За порушення цих правил держслужбовці несуть "дисциплінарну відповідальність згідно із законом", але в постанові не уточнено - яку саме.

Нагадаємо, раніше Кабмін схвалив ринкові зарплати для менеджерів держпідприємств. 75% річного доходу голови компанії залежатимуть від показників ефективності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram