ГоловнаПолітика

Раді запропонували давати довічне за хабар від 8500 гривень

Авторами документа виступили 50 депутатів.

Раді запропонували давати довічне за хабар від 8500 гривень
Фото: www.4bloka.com

50 депутатів Верховної Ради зареєстрували в парламенті законопроект, яким пропонують установити довічне ув'язнення для суддів, прокурорів, керівництва і слідчих силових органів як покарання за хабар в особливо великому розмірі.

Авторами законопроекту №4109, зареєстрованого 19 лютого, виступили 50 депутатів, зокрема Костянтин Усов, Олег Ляшко, Сергій Березенко, Єгор Соболєв, Ігор Луценко, Володимир Парасюк, Мустафа Найєм, Михайло Гаврилюк, Антон Яценко.

"Ми виходимо з того, що вже багато років корупція, як кислота, роз'їдає наше суспільство та нашу державу. Особливо небезпечною формою є хабарництво з боку держслужбовців та правоохоронних органів. Ті, хто розслідує злочини, представляють державне обвинувачення або ім'ям Укараъни судять інших, і при цьому беруть хабарі, на наше переконання, здійснюють не стільки коррупційний злочин, скілки державну зраду, - підкреслив Констянтин Усов. - Хабарництво у погонах являє собою особливо цинічну, особливо небезпечну форму корцпції, яка представляє пряму загрозу наші Національній безпеці".

Документом пропонують посилити покарання, передбачене статтею 368 Кримінального кодексу (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою). Зараз за отримання хабара в особливо великому розмірі передбачено покарання у вигляді 8-12 років в'язниці. При цьому хабарем в особливо великому розмірі вважають той, що в 500 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян В Кримінальному кодексі один такий мінімум дорівнює 689 гривням, тобто хабарем в особливо великому розмірі вважається сума від 344 500 гривень.

Автори законопроекту пропонують, щоб неправомірна вигода в особливо великому розмірі, отримана суддями; головою Вищої ради юстиції, його заступником, членами Вищої ради юстиції; головою Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, його заступником, членами Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, каралася довічним позбавленням волі з конфіскацією майна, повідомив Усов у своєму фейсбуці.

Окрім того, депутати хочуть, щоб за хабар в особливо великому розмірі отримували довічне з конфіскацією майна директор Національного антикорупційного бюро України та його заступники, слідчі Національного антикорупційного бюро України; міністр внутрішніх справ України і його заступники, голова Національної поліції і його заступники, слідчі Національної поліції; генеральний прокурор і його заступники, прокурори, слідчі прокуратури; голова Служби безпеки України, його заступники, слідчі СБУ, голова Державної фіскальної служби України, його заступники, слідчі Державної фіскальної служби України.

Також автори документа хочуть змінити закон про амністію і виключити засуджених хабарників усіх рівнів із переліку осіб, до яких можна застосувати амністію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram