ГоловнаПолітика

Яценюк пропонує вивести держкомпанії з-під підпорядкування міністерств

Прем'єр запропонував створити на їхній базі 7 держхолдингів

Яценюк пропонує вивести держкомпанії з-під підпорядкування міністерств
Фото: yes-ukraine.org

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк пропонує вивести держкомпанії з-під підпорядкування міністерств і створити на їхній базі сім держхолдингів.

Про це він заявив, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Я буду пропонувати членам уряду вивести всі держкомпанії з-під підпорядкування міністерств і міністрів. Міністр не повинен управляти власністю. Міністр повинен визначати держполітику", - наголосив прем'єр.

"Виведені компанії повинні сформувати сім держхолдингів, які будуть управлятися незалежними директорами через призначення на відкритому конкурсі за участю наших міжнародних партнерів", - додав він.

За словами Яценюка, це - ключова реформа в управлінні системою держвласності. Як зразок корпоративізації прем'єр назвав "Укрзалізницю", а в частині управління об'єктами держвласності - новий статут НАК "Нафтогаз України" і реформу енергетичного сектору країни.

Раніше за виведення компаній з-під управління міністерств активно виступало Міністерство економрозвитку і торгівлі, однак це відомство пропонувало створити єдиний держхолдинг, а не сім, як пропонує прем'єр.

Національна рада з реформ планувала до кінця поточного року провести засідання, присвячене реформі управління держвласністю.

Нагадаємо, команда Яценюка розраховує, що парламент продовжить її повноваження, і розробляє програму на 2016 рік. Також обговорюють реформу самого Кабміну. За словами джерел LB.ua в уряді, ця реформа передбачає значне скорочення міністерств і відомств. Запропоновано, зокрема, зробити з трьох міністерств одне.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram