ГоловнаПолітика

МЗС: Євросоюз похвалив Україну за роботу над безвізовим режимом

"Нам сказали, що ми молодці і дуже добре попрацювали. Від нас не очікували таких результатів"

МЗС: Євросоюз похвалив Україну за роботу над безвізовим режимом
Фото: mfa.gov.ua

Міністерство закордонних справ стверджує, що Європейська комісія дала позитивну оцінку виконанню Україною плану дій з лібералізації візового режиму.

"Нам сказали, що ми молодці і дуже добре попрацювали. Від нас не очікували таких результатів", - заявила в Брюсселі заступник міністра з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

При цьому залишаються окремі нюанси. Наприклад, Єврокомісія має питання з приводу процесу обрання антикорупційного прокурора. Також ЄК наразі не бачила остаточну версію законів про Нацагентство щодо повернення активів корупціонерів і про спецконфіскацію.

"Ми виконали більшість вимог. Звичайно, враховуючи те, що вони ще не мають остаточного бачення того, що ухвалила Верховна Рада, вони не можуть остаточно сформулювати свою реакцію. Є ще 2 тижні, протягом яких ми повинні забезпечити надання цих законів і провести зустрічі для обговорення результатів аналізу Єврокомісією цих законів", - сказала Зеркаль.

Вона зазначила, що зараз Україна знаходиться на етапі виконання технічних критеріїв, після чого буде обговорення цього питання країнами-членами ЄС. Тільки після обговорення у ЄС зможуть почати законодавчу процедуру.

За її прогнозами, виконання цих процедур триватиме не більше ніж півроку.

Нагадаємо, спікер Верховної Ради Володимир Гросйман заявив, що Єврокомісія не має зауважень до ухвалених парламентом законів з "безвізового пакету". Після цього посольство Європейського Союзу в Україні випустило коментар, в якому заявило, що ні посольство Євросоюзу в Україні, ні будь-які інші установи ЄС дійсно не висловлювали жодних зауважень до законів, проте причина не в тому, що ці закони вони схвалюють. ЄС зможе висловити свою позицію тільки після того, як завершить ретельну оцінку, яка зараз проводиться, заявили у посольстві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram