ГоловнаПолітика

Росія почала постачати ракетні комплекси С-300 в Іран

В Ізраїлі допускають озброєння України у відповідь.

Росія почала постачати  ракетні комплекси С-300 в Іран
С-300
Фото: aex.ru

Росія почала постачати Ірану зенітно-ракетні комплекси (ЗРК) С-300.

Про це заявив у понеділок, 23 листопада, посол Ірану в Росії Мехді Санаї.

За його словами, Москва і Тегеран "підписали новий контракт, і процедура передачі С-300 почалася".

Того самого дня президент РФ Володимир Путін зустрівся в Тегерані з духовним лідером Ірану Алі Хаменеї. На зустрічі поряд з питаннями торгово-економічного співробітництва обговорювалася ситуація в Сирії. Сторони висловилися проти "зовнішніх спроб диктувати сценарії політичного врегулювання" в країні і спроб зміни уряду всупереч волі сирійського народу. Крім того, іранський аятолла заявив, що у США є "довгостроковий план" домінування в Сирії і на Близькому Сході, який "заподіє шкоду всім країнам, особливо Ірану і Росії".

За підсумками зустрічі прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що в конструктивній бесіді іранський духовний лідер висловив надію на диверсифікацію відносин з Росією. "На думку Хаменеї, нинішній рівень кооперації явно не відповідає потенціалу двох країн", - зазначив Пєсков.

У відповідь в Ізраїлі почали вивчати можливість постчати Україні та Грузії озброєння у відповідь на рішення Росії постачати Ірану ЗРК С-300.

Нагадаємо, угоду на постачання системи С-300 вартістю приблизно $800 млн було підписано між Москвою і Тегераном ще в 2007 році. У 2010 році, після заборони Ради Безпеки ООН на передачу Ірану сучасних озброєнь, тодішній президент РФ Дмитро Медведєв скасував операцію, ввівши щодо Ірану жорсткіші санкції.

13 квітня 2015 року Володимир Путін підписав указ, що дозволяє передачу Ірану російських зенітних ракетних систем С-300.

У відповідь в Ізраїлі почали вивчати можливість постачати Україні і Грузії озброєння.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram