ГоловнаПолітика

Наступного тижня Порошенко внесе в Раду проект судової реформи

На оновлення суддівської системи чекати доведеться довго.

Наступного тижня Порошенко внесе в Раду проект судової реформи
Фото: runews.su

Наступного тижня Президент Петро Порошенко має намір внести проект змін у Конституцію в частині судової реформи на розгляд парламенту.

"Я отримав від Конституційної комісії проект змін до Конституції в частині правосуддя... Буквально наступного тижня ми розглянемо законопроект на національній раді реформ, підсумуємо всі пропозиції і, думаю, що наступного тижня він буде готовий до внесення (до парламенту)", - сказав Порошенко під час зустрічі зі студентами КНУ ім. Шевченка.

Президент вважає головним у реформі те, що політичні органи будуть повністю усунені від ухвалення рішень про долю суддів, над цим питанням працюватиме Вища рада правосуддя.

Нагадаємо, у вересні проект змін до Конституції в частині судової реформи затвердила Конституційна комісія, створена Президентом Петром Порошенком. Після цього документ скерували на аналіз Венеціанській комісії. Наприкінці жовтня Венеціанська комісія загалом позитивно оцінила проект судової реформи.

Внесення змін до Конституції - тривалий процес. Спочатку парламент повинен скерувати проект змін на аналіз до Конституційного Суду. Після отримання вердикту КС депутати повинні 226 голосами прийняти проект у першому читанні. Потім на наступній сесії парламенту зміни до Конституції мають прийняти щонайменше 300 голосами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram