ГоловнаПолітика

Луценко запропонував режим торгівлі з ДНР і ЛНР

Закупівлю вугілля і металу в терористів хочуть узаконити.

Луценко запропонував режим торгівлі з ДНР і ЛНР
Фото: Александр Косарев

Голова фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко пропонує розширити закон про особливий статус, надавши право особливого режиму економічної діяльності окупованій частині Донбасу.

"Мова йде про перехід на лінії розмежування до режиму економічного карантину. Ми будемо купувати в разі потреби вугілля і метал, а вони будуть розпоряджатися заробленими коштами. Говорили, що Донбас годує Україну? Тепер прогодуйте себе. І заодно відбудуйте все зруйноване не коштом Києва, а з виручки тих, хто розв'язав війну", - написав Луценко у своєму фейсбуці.

На його думку, такий підхід "розбиває план Путіна, який хоче і далі виснажувати український держбюджет проблемами зруйнованого ним Донецька, Луганська, Горлівки і Макіївки".

"Що буде на лінії зіткнення? Там буде створена лінія карантину. Військові будуть захищати країну від диверсантів, фіскали - від контрабанди. Переміщення вантажів із зони дозволятимуть виключно для суб'єктів господарювання, які платять податки в Україні. Ввезення товарів у зону буде залежати від військової та політичної ситуації", - виклав Луценко своє бачення.

Він вважає, що такий режим полегшить повернення економіки України до зростання.

"Скільки часу це займе? Думаю - рік-два. Саме стільки нам потрібно для відновлення зростання української економіки. Болівар легше пройде цю круту дорогу реформ без тягаря влаштованої Кремлем і його сепаратистами донбаської розрухи. За цей час під тиском економічних і політичних чинників у карантинній зоні повинні відбутися кроки для реінтеграції. Будуть обрані за українськими законами депутати місцевих рад. Відновлять свою діяльність українська поліція та прокуратура (можливо - в режимі узгодження з органами самоврядування). Стануть на кордоні українські прикордонники і нацгвардійці. Усе буде по-нашому. Мир з позиції сили кращий, ніж сила без шансів на мир", - написав Луценко.

Крім того, він висловився з приводу питання закріплення особливого статусу Донбасу в Конституції.

"Проект змін до Конституції країни в перехідних (а отже - тимчасових) положеннях визначає особливий статус Донбасу, який описується окремим законом. Чи правильно це? Так, правильно, тому що загальноукраїнські закони зараз не діють на частині українського Донбасу. Інакше Україна мала б платити зарплату службовцям терористів, платити за спожиту окупантами електроенергію і газ, ремонтувати зруйновані РФ будинки, мости і дороги. Чи можна по-іншому? В принципі - так, можна почати наступ на окуповані райони. Але вуличні бої в мільйонних містах принесуть десятки тисяч загиблих. Припиниться політична та фінансова підтримка західних союзників. Відійдуть на далеке потім усі внутрішні реформи в країні", - зазначив Луценко.

При цьому він наголошує, що цей запис у Конституції не означає автономії чи федералізації.

"Ні, не означає. Окуповані території залишаються невід'ємною територією Української держави. Поки що закон вводить тільки особливий статус обрання місцевого самоврядування в тих районах. Фактично це означає визнання того факту, що вибори там відбудуться після припинення бойових дій і виведення окупаційних військ", - додав він.

Нагадаємо, у четвер ватажок ДНР Олександр Захарченко призначив на 18 жовтня 2015 року проведення "місцевих виборів" на підконтрольній йому території "заради порятунку Мінських домовленостей"

У березні Верховна Рада змінила прийнятий восени 2014 року закон про особливий статус Донбасу і прописала, що цей закон набуде чинності після позачергових виборів у підконтрольній бойовикам частині Донбасу, проведених відповідно до Конституції України. Розширені повноваження окремим регіонам Донецької та Луганської областей нададуть на умовах, що вибори пройдуть відповідно до демократичних стандартів (стежити за цим повинні спостерігачі ОБСЄ), а всі незаконні збройні формування буде виведено з території України.

Місцеві вибори в Україні пройдуть 25 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram