ГоловнаПолітика

Гайдук назвав політичним питанням повернення українських військових кораблів із Криму

На борту українських кораблів у Криму немає ні українських, ні російських екіпажів

Гайдук назвав політичним питанням повернення українських військових кораблів із Криму
Архив
Фото: news.sevas.ua

Командувач ВМС України віце-адмірал Сергій Гайдук заявляє, що питання повернення українських військових кораблів з анексованого Росією Криму вирішується в політичній площині. Про це Гайдук сказав на брифінгу в Одесі, передає УНІАН.

За його словами, проблема повернення кораблів з Криму - в компетенції Кабінету Міністрів України, і зараз триває черговий раунд переговорів, у тому числі по лінії Міністерства закордонних справ.

Гайдук пояснив, що процедура відбувається згідно з міжнародними нормами, зокрема договором про заходи зміцнення довіри та безпеки на Чорному морі, до яких свого часу приєдналися Україна, РФ та інші країни.

"До речі, на 12-му симпозіумі щодо імплементації цього договору російська сторона заявила, що готова повертати кораблі", - сказав Гайдук. Україна, в свою чергу, готова перемістити їх з Криму в інші українські порти, зазначив він.

За словами командувача, служби ВМС України постійно відстежують стан кораблів, які залишилися в Криму.

"Вони зараз перебувають у стані очікування прийняття щодо них політичного рішення. На їхньому борту немає ні українських, ні російських екіпажів. Тільки підрозділи, які забезпечують їхній захист, - заявив Гайдук.

Нагадаємо, раніше Віталій Гайдук заявив, що приблизно 30% боєздатних кораблів Військово-морських сил України заблоковані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram