ГоловнаПолітика

Рада ухвалила в першому читанні законопроект про покарання кнопкодавів

За неперсональне голосування позбавлятимуть зарплати.

Рада ухвалила в першому читанні законопроект про покарання кнопкодавів
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада в середу ухвалила в першому читанні законопроект №1895 про введення покарань для депутатів за неперсональне голосування.

За це рішення проголосували 258 депутатів при 226 мінімально необхідних.

Проект передбачає введення чотирьох видів покарань: відсторонення на 10 пленарних засідань і 20 засідань за кожен наступний проступок; позбавлення посади голови комітету, заступника і секретаря; виключення з парламентських асамблей; позбавлення зарплати за ті дні, на які депутата відсторонили від пленарних засідань за кнопкодавство.

Нагадаємо, що за півроку роботи Верховної Ради зафіксовано щонайменше 36 випадків неперсонального голосування - так званого "кнопкодавства" - з боку народних депутатів.

За півроку роботи українського парламенту рейтинг депутатів-кнопкодавів очолила фракція "Народний фронт" - у 10 випадках такого голосування зауважено дев'ятьох її нардепів. На другому місці - група "Відродження", яка допустила 16 випадків "кнопкодавства" з боку 8 депутатів. Відповідно у Блоці Петра Порошенка, Радикальній партії й Опозиційному блоці виявлено по два такі випадки, ще один випадок зауважено за позафракційним нардепом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram