ГоловнаПолітика

У Раді Європі назвали звільнення Савченко головною метою

Голова Кабінету міністрів РЄ розповів про переговори з Лавровим

У Раді Європі назвали звільнення Савченко головною метою
Дидье Рейндерс
Фото: EPA/UPG

Звільнення українки Надії Савченко, яку тримають під вартою в Москві, є одним із головних завдань у рамках виконання мінських домовленостей. Про це сказав голова Комітету міністрів Ради Європи, голова МЗС Бельгії Дідьє Рейндерс "Интерфаксу".

"Як представник Бельгії та голова Комітету міністрів Ради Європи я наголошую, що основна мета - це звільнення Надії Савченко. Ми задіяли для цього різні канали. Звичайно, наявність у неї депутатського імунітету теж може бути одним з інструментів для її звільнення, але ми робимо акцент на тому, що є угода про звільнення полонених у зоні збройного конфлікту", - зазначив Рейндерс.

Дипломат розповів, що говорив про це з головою МЗС Росії Сергієм Лавровим, і той заперечує політичні мотиви у затриманні Савченко. "Як він зазначив, мова не про арешт за політичними мотивами, а про затримання у зв'язку з тією роллю, яку Надія Савченко зіграла під час бойових дій на південному сході України, що призвело до загибелі російських журналістів", - сказав Райндерс.

"Я сподіваюся, що ми знайдемо вирішення цієї ситуації в найближчі місяці - ми постійно обговорюємо проблему з російською владою", - додав він.

Нагадаємо, що Надію Савченко викрали в Україні в червні 2014 року. Її таємно вивезли до Воронежа, де вона провела близько двох місяців у СІЗО. У вересні Савченко етапували до Москви, де вона перебуває досі попри те, що у неї є дипломатичний імунітет делегата ПАРЄ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram