ГоловнаПолітика

Порошенко застеріг від посилення повноважень президента

Президент окреслив пріоритети в роботі Конституційної комісії

Порошенко застеріг від посилення повноважень президента
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко заявив, що Україна має залишатися парламентсько-президентською республікою, а повноваження президента підсилювати не треба.

Про це він сказав на першому засіданні Конституційної комісії в понеділок.

"Я переконаний, що перехід до парламентсько-президентської форми правління є і залишається надійною гарантією європейського демократичного розвитку України. Мені як президентові цілком достатньо повноважень для того, щоб виконувати свої функції, це і моя принципова позиція як громадянина", - заявив Порошенко.

Президент закликав Конституційну комісію під час підготовки нової Конституції зосередитися на трьох пріоритетах - децентралізації, удосконаленні норм про правосуддя, а також норм про права та обов'язки громадянина.

Порошенко вважає, що більше повноважень має отримати не обласна, а місцева влада.

"Базовим рівнем децентралізації буде не область, а місто, село, селище, територіальна громада. І саме там нам треба сконцентрувати левову частку прав, щоб скоротити відстань між громадянином і владою", - заявив президент.

При цьому він виступив за посилення відповідальності за сепаратистські заяви і дії.

Також президент заявив, що центральна влада не віддасть повноваження з оборони і зовнішньої політики.

"Хочу попередити, що є коло питань, яких децентралізація не торкнеться жодним чином. Навпаки, роль центру в цих питаннях збільшиться. Це стосується питань оборони, національної безпеки, зовнішньої політики. Дуже важливо, щоб ми забезпечили координацію дій з центром у питанні боротьби з корупцією", - заявив Порошенко.

Президент також заявив, що зміни до Конституції допоможуть підготувати європейські консультанти, зокрема з Польщі, а Євросоюз виділить для цієї мети фінансовий ресурс.

Нагадаємо, Порошенко заявив, що готовий оголосити референдум про зміну державного устрою України на федеративний, якщо Конституційна комісія побачить необхідність у федералізації країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram