ГоловнаПолітика

У Кабміні розповіли про злочини голови Держфінінспекції

Комісія знайшла ознаки трьох кримінальних правопорушень Гордієнка

У Кабміні розповіли про злочини голови Держфінінспекції
Николай Гордиенко
Фото: dkrs.gov.ua

Спеціальна комісія уряду, яка проводила службову перевірку роботи усуненого від посади голови Державної фінансової інспекції Миколи Гордієнка, знайшла ознаки злочинів у його діяльності. Службове розслідування комісія, створена Нацдержслужбою, проводила з 13 березня по 3 квітня 2015 року.

Як наголошується в повідомленні на сайті Кабміну, аналіз акту службового розслідування комісії свідчить про можливу наявність у діях Гордієнко ознак кримінальних правопорушень, що підпадають під три статті Кримінального кодексу.

По-перше, йдеться про невиконання Гордієнком доручень прем'єр-міністра та уряду через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки для держави. Ці факти можуть підпадати під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 367 ККУ, - службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки, карається позбавленням волі на строк від 2 до 5 років.

По-друге, в діях Гордієнка можуть бути ознаки кримінальних правопорушень, передбачених статтею 366 ККУ, - надання суб'єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації.

По-третє, ретельної перевірки правоохоронними органами потребують дані, наведені в акті службової перевірки про призначення сина Миколи Гордієнка - Олександра Гордієнка на посаду прокурора Солом'янського району Києва, оскільки матеріали свідчать про можливість скоєння Миколою Гордієнком кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 364 КК - зловживання владою або службовим становищем з метою отримання будь-якої особистої вигоди.

Нагадаємо, 4 березня Кабмін усунув Миколу Гордієнка з посади начальника Державної фінансової інспекції. Чиновника звинуватили у зловживаннях.

18 березня Гордієнко заявив про мільярдні зловживання в діяльності Кабміну і спрямував цю заяву в ГПУ.

У Кабміні заявили, що фінансові порушення на держпідприємствах на 7,6 млрд гривень, про які заявив Гордієнко, стосуються часів Віктора Януковича.

Наприкінці березня стало відомо, що Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом зловживань у Кабмінін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram