ГоловнаПолітика

Онлайн-трансляція засідання Верховної Ради

У порядку денному - законопроекти про командувача Нацгвардією, ринок газу і "Укрнафту".

У Верховній Раді розпочалося пленарне засідання. Проте відразу після його відкриття спікер Володимир Гройсман оголосив перерву до 11:00 на вимогу фракцій Радикальної партії і "Батьківщини". Засідання відновилося об 11:10.

У четвер, як сказано в порядку денному, парламент повторно розгляне законопроект №1848 - про порядок призначення і звільнення командування Національною гвардією з пропозиціями Президента Петра Порошенка. Цей законопроект парламент ухвалив 3 лютого, проте Порошенко вирішив його не підписувати. Він вважає, що не відповідає законодавству пункт про створення у складі Нацгвардії танкових підрозділів і не відповідає Конституції норма про призначення командування Нацгвардією Президентом за поданням міністра внутрішніх справ у зв'язку з обмеженням цим конституційних повноважень голови держави. Посада командувача Нацгвардією вакантна з осені, коли Степан Полторак став міністром оборони.

У другому читанні на засіданні розглянуть законопроекти №2214 - про надання гарантованому постачальнику природного газу, яким є НАК "Нафтогаз України", права відмовляти в укладенні договору на постачання природного газу споживачам, якщо проти них порушено справу про банкрутство, і №2250 - про введення узгоджених з Європейським енергетичним співтовариством правил роботи на ринку природного газу, що дозволяють імплементувати положення Третього енергетичного пакету Європейського Союзу в Україні.

Також у цілому розглянуть законопроекти №1357 - про створення громадського телебачення у формі акціонерного товариства, 100% акцій якого належить державі, №1688 - про надання статусу учасника війни працівникам підприємств, установ та організацій, які брали участь в антитерористичній операції в районах і в період її проведення, і №0948 - про парламентську опозицію, цей законопроект профільний комітет рекомендує відхилити.

У першому читанні депутати розглянуть законопроекти №2300 - про заборону переходу в інші фракції виключених зі своїх фракцій депутатів, №2377 - про введення проходження служби у військовому резерві в особливий період, №2382 - про врегулювання правових аспектів для поліпшення позицій України в рейтингу Doing Business, а також №2150 і 2151 - про зміну порядку і централізовану закупівлю життєво необхідних лікарських засобів та їх оподаткування.

Останнє питання порядку денного - законопроект №2273 - про зниження кворуму для проведення загальних зборів акціонерів для всіх акціонерних товариств незалежно від їх виду власності до 50% + 1 акція у 2015 році. Цей законопроект розроблений з метою зміни менеджменту компанії "Укрнафта".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram