ГоловнаПолітика

Вища рада юстиції не працює вже рік через різні групи впливів, - заступник голови АП

Філатов спростував втручання Адміністрації у формування ВРЮ

Вища рада юстиції не працює вже рік через різні групи впливів, - заступник голови АП
Фото: Александр Ратушняк

Вища рада юстиції не працює вже рік через домовленості між групами впливу серед адвокатів і в науковому середовищі.

Таку думку в інтерв'ю LB.ua висловив заступник голови Адміністрації президента, юрист Олексій Філатов.

"Вища рада юстиції формується кількома органами: Президентом, Верховною Радою, з'їздом адвокатів, з'їздом представників вищих навчальних закладів у галузі права, конференцією працівників прокуратури. Також до складу ВРЮ входять за посадою міністр юстиції, генпрокурор і голова Верховного Суду. Що ми маємо сьогодні? Верховна Рада своїх представників що не призначила, виборів не проводили. З'їзд адвокатів призначив своїх представників, але рішеннями судів це рішення скасовано", - розповів про стан справ чиновник.

При цьому він спростував думку, що АП втручається в роботу судів із формування складу ВРЮ.

"Є боротьба за місця членів ВРЮ в рамках органів, які їх обирають - наприклад з'їзду адвокатів, але Адміністрація її точно не ініціювала", - додав він.

При цьому Філатов зазначив, що в порядок формування Вищої ради юстиції вже внесено зміни й орган повинні сформувати протягом 60 днів. Однак через домовленості між групами впливу серед адвокатів і в науковому середовищі цей процес гальмує.

"Є групи, які орієнтуються на поточне керівництво Ради адвокатів України; тобто ті, які орієнтуються на керівництво Київської ради адвокатів. Є також якісь ситуативні регіональні групи, які примикають до них", - розповів Філатов. При цьому він не виключає, що на ситуацію намагаються вплинути і представники минулої влади.

"Можу припустити, що деякі представники колишньої влади, представники нинішніх політичних груп, які присутні в парламенті, мають якийсь вплив на тих чи інших адвокатів. Подивіться на будь-який список фракцій Верховної Ради. Практично в кожній з них присутні адвокати. Природно, є і свої інтереси щодо ВРЮ", - додав чиновник.

Надалі, за словами Філатова, при внесенні зміні в діяльність ВРЮ будуть враховувати рекомендації Венеціанської комісії, щоб до складу Вищої ради юстиції входило більше суддів, які обираються суддями - як у європейських країнах.

Довідка. Вища рада юстиції вносить подання про призначення суддів на посади та звільнення їх; про призначення та звільнення голів (та їхніх заступників) місцевих, апеляційних і вищих спеціалізованих судів; розглядають випадки порушення суддями присяги і здійснюють дисциплінарне провадження щодо суддів.

Докладно про судову реформу читайте в інтерв'ю "Олексій Філатов: "Корупція існує в усіх судах на всіх рівнях".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram