ГоловнаПолітика

Депутати БПП вимагають розсекретити матеріали справи Гонгадзе

Парламентарі направили звернення до Генерального прокурора

Депутати БПП вимагають розсекретити матеріали справи Гонгадзе
Фото: Макс Левин

П'ять народних депутатів від фракції партії "Блок Петра Порошенка" написали колективне депутатське звернення до генерального прокурора України Віталія Яреми з вимогою зробити відкритим процес розгляду апеляційних скарг у справі колишнього генерала МВС Олексія Пукача, засудженого до довічного ув'язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

Про підготовку звернення сьогодні заявив потерпілий у справі Гонгадзе журналіст Олексій Подольський, повідомляє УНІАН.

У зверненні депутати зазначають, що колишній генеральний прокурор Віктор Пшонка в інтересах екс-президента України Леоніда Кучми незаконно засекретив всі аркуші обвинувального висновку та матеріалів слідства у справі Пукача.

"Це зробили в останній момент - за кілька днів, годин до передачі справи в суд - з метою сховати від очей України та міжнародної спільноти правду про злочинне використання правоохоронної системи політичним керівництвом держави", - сказано у зверненні.

Під час проведення слідства секретними у справі були лише кілька томів, які дійсно містили державну таємницю. Але потім засекретили всі матеріали справи.

Депутати вимагають зняти грифи "секретно" з матеріалів справи, які не містять державної таємниці, усунути від участі в процесі у справі Пукача прокурорів, які скомпрометували себе. Крім того, депутати вимагають розпочати кримінальне розслідування публічних заяв Пукача щодо шантажу та погроз з боку судді Печерського райсуду міста Київ Андрія Мельника.

Депутатське звернення підписали Андрій Денисенко, Віталій Купрій, Олександр Дубінін, Валентин Дідич, Дмитро Лубинець, а також позафракційний депутат Володимир Парасюк.

Нагадаємо, 29 січня 2012 року Печерський районний суд Києва засудив Пукача до довічного ув'язнення.

24 листопада 2014 року Апеляційний суд Києва вирішив розглянути скаргу на вирок Пукачу у закритому режимі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram