ГоловнаПолітика

АП звинуватила російські спецслужби у створенні вірусів для атак на українські держсайти

Зараз активність DDOS-атак на українські сайти впала

АП звинуватила російські спецслужби у створенні вірусів для атак на українські держсайти
Дмитрий Шимкив
Фото: Макс Левин

Заступник голови Адміністрації президента, колишній голова "Microsoft Украина" Дмитро Шимків звинуватив російські спецслужби у створенні комп'ютерних вірусів для атак на українські держсайти.

Таку заяву він зробив в інтерв'ю AIN.ua.

"Ми стикаємося з дуже серйозними завданнями з кібербезпеки. Виявили низку вірусів, створених російськими спецслужбами спеціально для атак на українські держсайти. Принаймні, так вважають американські фахівці. Віруси дуже розумні, грамотно побудовані з інженерної точки зору. Відбивати такі кібератаки треба вміти. Ми активно працюємо з виробниками антивірусів, знаємо певні сигнатури. Хоча ці віруси хитрі, постійно змінюють сигнатуру. Але ми теж хитрі", - сказав Шимків.

Він додав, що зараз активність DDOS-атак на українські сайти впала, але раніше це була постійна проблема. "Особливо серйозні атаки відбуваються під час ескалації подій на сході. Або коли президент досяг позитивних результатів у тих чи інших переговорах. Бачимо зв'язок. Атаки спрямовані на держсайти, на погашення каналів зв'язку та обмеження доступу до ресурсів. Віруси спрямовані на зняття та пересилання даних", - сказав він.

Нагадаємо, раніше міжнародні експерти повідомляли про проведення Росією "кібервійни" щодо України. Мова йде як про потужний потік інформації, так і про розсилання та впровадження вірусних програм. Зокрема, цього літа комп'ютерну програму-шпигуна знайшли на робочому місці прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram