ГоловнаПолітика

Росія відмовилася від вимоги федералізації України

Лавров визнав право українців самим вирішувати долю своєї держави

Росія відмовилася від вимоги федералізації України
Фото: un.org

Росія відмовилася від вимоги федералізації України. Про це свідчить інтерв'ю голови російського МЗС Сергія Лаврова, яке він дав сьогодні "Франс 24".

"Це вирішувати самим українцям. Ми не пропонуємо федералізацію чи автономію", - сказав він у відповідь на запитання журналіста, чи вимагає Росія автономії для Донецької та Луганської областей.

"Важливі не слова, а суть. Як було обіцяно, самі українці з усіх регіонів і від усіх політичних партій мають бути делеговані, щоб зустрітися й обговорити, як ці регіони хотіли б обирати своїх керівників, домовитися про систему розподілу податків між центральною і місцевою владою, яка мова краща для того чи іншого регіону, які їм відзначати свята", - цитує дипломата російське МЗС.

Лавров додав, що Росія не має наміру претендувати на Донбас, як це було з Кримом. "Крим унікальний, єдиний у своєму роді. Це російська земля. Це не було винятком, це була воля народу. З російського погляду, Україна, якою ми зараз її визнаємо, територіально цілісна і повинна бути підтримана в цій формі", - заявив він.

Нагадаємо, що вимогу федералізації України російське МЗС озвучувало із самої весни. "Без реальної конституційної реформи в Україні, в рамках якої через федералізацію забезпечувалися б інтереси всіх регіонів країни, зберігався б її позаблоковий статус, закріплювалася б особлива роль російської мови, важко розраховувати на довгострокову стабілізацію Української держави", - йшлося, наприклад, у квітневій заяві МЗС РФ .

Створення федеративної держави було також одним із пунктів плану врегулювання ситуації в Україні, запропонованого РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram