ГоловнаПолітика

У коаліції запропонували скоротити число місцевих депутатів утричі

Народним обранцям накажуть чисельністю понад 50 не збиратися

У коаліції запропонували скоротити число місцевих депутатів утричі
Фото: oblrada.ks.ua

10 народних депутатів внесли в парламент законопроект про обмеження максимальної кількості депутатів місцевих рад.

Законопроектом №1150-1, зареєстрованим у Раді 12 грудня, передбачено, що депутатів має бути щонайбільше 50 (зараз максимальна кількість депутатів у місцевій раді - 150).

Документом пропонується чітко визначити кількість депутатів кожної ради, позбавивши ці ради необхідності приймати додаткові рішення про встановлення власного кількісного складу.

Зокрема пропонують визначити склад депутатів сільської ради 6 особами, селищної - 8, міської за чисельності до 50 тис. жителів - 14, від 50 до 200 тис. - 20, від 200 до 500 тис. - 30, від 500 тис. мільйона - 40, від 1 млн - 50 осіб.

Кількість депутатів районної ради міста пропонують закріпити на рівні 15 осіб, районної ради - у кількості, що дорівнює кількості сіл, селищ, міст районного значення, що входять до складу району, а кількість депутатів обласної ради - у кількості, що вдвічі більша за кількість районів і міст обласного значення, що входять до складу області для рівного їх представництва незалежно від кількості жителів.

Документ внесли депутати від фракцій "Самопоміч", "Народний фронт", "Блок Петра Порошенка" і Радикальної партії Олега Ляшка.

У пояснювальній записці до документа депутати звертають увагу на те, що загальна чисельність депутатів місцевих рад в Україні становить близько 240 тис. осіб, що значно перевищує чисельність місцевих депутатів в інших європейських державах, включно з державами з більшим, ніж в Україні, населенням.

Автори законопроекту вважають, що після його ухвалення кількість депутатів місцевих рад скоротиться утричі - до 80 тис. осіб, що відповідатиме практиці європейського самоврядування, значну заощадить бюджетні кошти на утримання місцевих рад і створить передумови для якісного поліпшення складу депутатського корпусу місцевих рад.

Нагадаємо, чергові місцеві вибори повинні пройти восени 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram