ГоловнаПолітика

Глава ЦВК звинувачує людей Коломойського в тиску з метою змінити результати виборів

Канал "1+1" анонсував репортаж про те, як Охендовський вимагав хабар за фальсифікацію підсумків голосування

Глава ЦВК звинувачує людей Коломойського в тиску з метою змінити результати виборів
Фото: Макс Левин

Глава Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський стверджує, що на нього тиснуть з метою переглянути підсумки голосування на деяких виборчих дільницях. Про це повідомляє ЛІГАБізнесІнформ з посиланням на заяву Охендовського.

У поширеному в пресі документі Охендовський стверджує, що в деяких виборчих округах були зроблені спроби фальсифікувати цифри протоколів, на підставі яких окружні комісії встановили підсумки, що не збігаються з волею більшості виборців, зафіксованою у виборчих бюлетенях. Як уточнюється, йдеться про округи №30 (місто Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область) і №50 (місто Красноармійськ, Донецька область).

Також, за його словами, в окрузі №38 (місто Новомосковськ, Дніпропетровська область) окружну комісію з використанням судів вже змушують переглянути встановлені нею підсумки, згідно з якими перемога одного з кандидатів "очевидна і переконлива". "Зрозуміло, що і Центральна виборча комісія, і я як її голова не міг не звернути увагу на такі спроби", - підкреслив глава ЦВК.

Згідно із заявою, підтвердженням позиції ЦВК стали рішення про необхідність повторного підрахунку голосів на окремих дільницях округів №№ 30 та 50 з одночасним зверненням до правоохоронних органів. "Ці рішення викликали негайну реакцію фальсифікаторів. У різних формах мені почали надходити "переконливі прохання" зупинитися і прямі погрози. За останній тиждень мені неодноразово натякали на те, що моя принципова позиція викликала серйозне невдоволення голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Ігоря Коломойського", - заявив Охендовський.

"Звичайно, я не хочу вірити, що перебуваючи на державній службі та очолюючи одну з найбільших областей України, людина може бути пов'язана з фальсифікацією виборів, тиском на членів виборчих комісій, погрозами і шантажем. Сподіваюся, що територіальне розміщення названих мною "проблемних" округів також є випадковим збігом обставин. На мою думку, не можуть бути правдою і розмови про спроби підкупу окремих членів Центральної виборчої комісії", - підкреслив глава ЦВК.

"Кращим підтвердженням непричетності пана Коломойського до фальсифікації результатів виборів стане якнайшвидше повернення виборчого процесу в округах №30, 38 і 50 в законне русло, а також припинення тиску на Центральну виборчу комісію з метою змусити її встановити недостовірні результати виборів", - йдеться в документі.

Між тим, телеканал "1+1", який належить Коломойському, обіцяє показати репортаж про діяльність голови ЦВК. "Програма ТСН-Тиждень готує репортаж про вимогу отримати хабар з боку голови ЦВК Михайла Охендовського за "правильний" підрахунок голосів в низці проблемних виборчих округів", - йдеться в анонсі каналу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram