ГоловнаПолітика

Порошенко запропонує бунтівним гвардійцям перевестися на контракт

Президент відмовився відпускати зі служби колишніх "вевешників"

Порошенко запропонує бунтівним гвардійцям перевестися на контракт
Фото: EPA/UPG

Президент Петро Порошенко заявив про готовність демобілізувати бунтівних бійців Нацгвардії, але тільки тих, які хочуть перейти служити на контракт. Про це він сказав в інтерв'ю українським телеканалам.

"Ви що хочете, щоб під час бойових дій я демобілізацію оголошував, щоб я армію розпустив?! Щоб я країну беззахисною залишив?! Цього не буде. Будуть демобілізовані всі ті, хто бажає записатися на контрактну службу. Служи в армії, але отримуй більше - це справедливо. А якщо ти не хочеш служити - будь ласка: буде стабільний мирний процес - буде демобілізація", - сказав він.

При цьому Порошенко наголосив, що не вірить у те, що акція гвардійців улаштована в інтересах бійців. "На територію військової частини прорвалися кілька цивільних, які під час зустрічі батьків з особовим складом провокаційно зірвали стабільну ситуацію. Установлено цих провокаторів, які не мають там ні дітей, ні родичів. Установлено соціальну мережу, через яку поширювали заклики", - розповів президент.

"Вони сподівалися, що наступного дня вони зможуть підняти підрозділи в Харкові, Вінниці, Дніпропетровську, Полтаві... Ми бачили це з листування", - додав Порошенко. Він уточнив, що сліди цієї провокації ведуть до спецслужб "сусідньої держави".

Нагадаємо, 13 жовтня під Адміністрацією президента в Києві мітингували близько 300 солдатів-строковиків Нацгвардії з вимогою демобілізації. Військова прокуратура порушила проти них справу.

Згодом ЗМІ повідомили, що одним з організаторів бунту Нацгвардії може бути відома російська націоналістка Нордіка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram