ГоловнаПолітика

Яценюк запропонував назвати проект "Стіна" "Європейським валом"

Прем'єр визначив шість цілей зміцнення кордону з Росією

Яценюк запропонував назвати проект "Стіна" "Європейським валом"
Фото: Макс Левин

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк запропонував перейменувати проект "Стіна" у проект "Європейський вал".

Про це він сказав сьогодні під час огляду обладнаної ділянки українсько-російського кордону поблизу прикордонпункту "Гоптівка" в Харківській області. "Кому не подобається назва проекту "Стіна", можете називати його "Європейський вал", - заявив Яценюк. Він пояснив, що вважає "Стіну" східним кордоном Європейського Союзу.

За його словами, обладнання кордону має шість цілей: зупинка нелегальної міграції, диверсійних груп, контрабанди, перевезення зброї та радіоактивних матеріалів. "І шосте, і основне: якщо немає кордону, то безвізового режиму з Європейським Союзом ніхто не дасть. Якщо немає кордону, то питання членства України в Північноатлантичному союзі також неможливо вирішити", - сказав прем'єр-міністр.

Яценюк також наголосив, що державний кордон - це перший рубіж оборони проти агресора.

Нагадаємо, проект "Стіна" передбачає інженерне зміцнення кордону між Україною і Росією. На першому етапі буде проведено облаштування ділянок поза зоною АТО: у Чернігівській, Сумській, Харківській і частково Луганській областях.

На сухопутних ділянках кордону вириють суцільні рови завширшки щонайменше 4 м і завглибшки 2 м. Також установлять електронні системи контролю - датчики руху, відеокамери - і різні фортифікаційні споруди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram