ГоловнаПолітика

Учасники Віденського круглого столу преставили власне розв'язання української кризи

За результатами обговорення прийнято меморандум

Учасники Віденського круглого столу преставили власне розв'язання української кризи
Фото: LB.ua

Подальше врегулювання ситуації на сході України повинно відбуватися без застосування зброї.

Такого висновку дійшли учасники Віденського круглого столу, організованого Німецько-Українським Форумом, за результатами панельної дискусії "Україна в Європі: мир і розвиток".

Після обговорення основних проблем, з якими сьогодні зіткнулася Україна, учасники форуму оформили у вигляді меморандуму необхідні сьогодні кроки зі стабілізації ситуації у країні.

Зокрема, серед обов'язкових прозвучали тези про припинення вогню в рамках перемир'я, підписаного в Мінську. Для цього Росія повинна визнати територіальну цілісність і суверенітет України. І від збройного конфлікту перейти до співпраці з відновлення регіону і розвитку подальшого економічного співробітництва.

Крім того, йдеться в меморандумі, "статус Криму може бути визначений тільки через угоду між Україною і Росією, яку має підтвердити і гарантувати міжнародна спільнота".

Організатори форуму у Відні впевнені, що Україна повинна підтвердити свій позаблоковий статус в обмін на гарантію Росією недоторканності кордонів. При цьому також вказано, що в Конституції України потрібно закріпити більші повноваження регіонів.

Україна і Росія повинні знайти формат примирення, а Євросоюз мусить їх підтримати.

Нагадаємо, що учасниками форуму - серед інших - були Віталій Кличко і бізнесмен Дмитро Фірташ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram