ГоловнаПолітика

У Мінську домовилися про створення буферної зони на Донбасі не менш ніж 30 км, - Кучма

Меморандум містить 9 пунктів

У Мінську домовилися про створення буферної зони на Донбасі не менш ніж 30 км, - Кучма
Фото: EPA/UPG

Учасники переговорів контактної групи щодо України в Мінську підписали меморандум, що передбачає припинення застосування зброї обома сторонами конфлікту. Про це журналістам заявив другий президент Леонід Кучма, який брав участь у переговорах, передає російський "Интерфакс".

За його словами, меморандум складається з дев'яти пунктів.

"Перший з них - припинення застосування зброї обома сторонами, друге - зупинка підрозділів і формувань на позиціях за станом на 19 вересня. Третє - заборона застосування всіх видів зброї і наступальних дій", - сказав Кучма журналістам за підсумками зустрічі.

Крім того, учасники переговорів у Мінську домовилися про створення буферної зони в районі конфлікту на сході України завширшки не менш ніж 30 км. "Меморандум передбачає відведення великокаліберної зброї на відстань не менше ніж 15 км з кожного боку", - сказав Кучма.

Також меморандум передбачає відведення від лінії зіткнення сторін великокаліберної зброї і заборону на застосування важкої техніки поблизу населених пунктів. Ще одна домовленість - про введення заборони на застосування авіації і бойових безпілотників, додав колишній президент.

Крім того, меморандум передбачає виведення із зони конфлікту всіх іноземних збройних формувань і "так званих найманців", зазначив Кучма. Також меморандум передбачає заборону мінування поблизу населених пунктів і вимогу розмінування вже наявних пристроїв.

"Меморандум передбачає розгортання груп спостерігачів ОБСЄ вздовж усього російсько-українського кордону", - повідомив Кучма. Він зазначив, що, незважаючи на домовленості 5 вересня, фіксувалися факти порушення режиму припинення вогню в зоні конфлікту.

"Були порушення. Але сьогодні поставлено останню крапку. Ми розведемо війська на відстань 30 км, що гарантуватиме безпеку", - сказав Кучма.

У свою чергу спецпредставник ОБСЄ Хайді Тальявіні заявила, що "сторони домовилися про моніторинг режиму припинення застосування зброї в тій зоні, про яку ми домовилися раніше".

Крім Кучми і Тальявіні, в переговорах брали участь посол Росії в Україні Михайло Зурабов, а також "прем'єр самопроголошеної Донецької народної республіки" Олександр Захарченко, "віце-прем'єр ДНР" Андрій Пургін і лідер "Луганської народної республіки" Ігор Плотницький. Як уточнив Зурабов, досягнуті 19 вересня домовленості почнуть виконуватися через добу.

Нагадаємо, попередні переговори щодо української кризи в Мінську відбулися 5 вересня. Як повідомлялося, сторони підписали протокол, в якому, зокрема, говорилося про припинення вогню в зоні українського конфлікту. Решта 11 пунктів договору фактично визначають конфігурацію політичних домовленостей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram