ГоловнаПолітика

У Кабміні повідомили про ліквідацію великої тіньової схеми в газовому секторі

Утім, для опалювального сезону все ще не вистачає 5 млрд куб. м газу

У Кабміні повідомили про ліквідацію великої тіньової схеми в газовому секторі
Владимир Гройсман
Фото: www.business.ua

Віце-прем'єр-міністр з ЖКГ Володимир Гройсман заявив, що завдяки викриттю та ліквідації тіньової схеми, яка роками діяла у газовому секторі країни, країна додатково отримає близько 1 мільярда кубометрів газу.

Про це повідомляє прес-служба уряду.

Він пояснив, що уряд переглянув соціальні норми споживання житлово-комунальних послуг.

"За тими нормами, які колись було затверджено урядом, кожна людина повинна була б щомісяця споживати по 9,8 кубометрів газу. Це так зване споживання газу на камфорку. І кожен, хто не мав лічильника, щомісяця платив за ці 9,8 кубів, хоча фактично споживав, як ми вже досліджували, максимум 6 кубів газу. Питання: де решта 3,8 кубометрів газу? Я відповім - в трубі, [вони] були продані промисловості за ціною на газ, встановленою для промисловості, тобто найвищою ціною - 500 доларів за тисячу кубометрів. Ми цю "діру" знайшли та ліквідували. Таким чином, дали комусь по "брудних руках", які таким шляхом заробляли 400-500 мільйонів доларів", - сказав Гройсман.

Проте на сьогодні, за словами віце-прем'єр-міністра, дефіцит газу в країні на період вересень 2014 - квітень 2015 років становить близько 5 мільярдів кубометрів. Загалом країні на осінньо-зимовий період потрібно близько 28 мільярдів кубометрів газу.

"Ми повинні знайти вихід, як прожити без нього. Вже встановили для кожного регіону ліміти споживання газу, вживаються заходи, спрямовані на його заміщення. Будемо коригувати температурні графіки, щоб забезпечити тепло і комфорт у будинках", - сказав він.

Гройсман додав, що на сьогодні у країні існує також дефіцит вугілля на рівні близько 5 мільйонів тонн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram