ГоловнаПолітика

Україна протестує проти спроби РФ привласнити ядерні об'єкти в Криму

МЗС посилається на міжнародні договори

Україна протестує проти спроби РФ привласнити ядерні об'єкти в Криму
Фото: novostiua.net

МЗС України висловило рішучий протест у зв'язку зі спробами застосування Російською Федерацією своєї національної юрисдикції щодо ядерних об'єктів, установок і матеріалів, розташованих на тимчасово окупованій Російською Федерацією частині території України в Автономній Республіці Крим та м.Севастополі та спробою поширити на них положення Угоди між СРСР і МАГАТЕ від 21 лютого 1985 року.

Про це йдеться в коментарі міністерства.

У переданій російській стороні ноті зазначено, що всі ядерні об'єкти, установки та матеріали, які знаходяться на території АРК та м.Севастополь, є власністю України. Їхній правовий статус, порядок експлуатації, використання і обслуговування визначено законодавством України, а також положеннями Угоди між Україною і МАГАТЕ про застосування гарантій у зв'язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї від 21 вересня 1995 року і Додатковим протоколом до неї від 15 серпня 2000 року.

"Спроби Росії вчинити будь-які дії, спрямовані на односторонню зміну національної юрисдикції ядерних об'єктів України на тимчасово окупованій Росією території, є нікчемними. Такі дії створюють пряму загрозу міжнародному режиму, встановленому Договором про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968 року", - сказано в документі.

Також наголошується, що на всій території України, у тому числі на тимчасово окупованій території АРК та у м.Севастополі, не допускається розміщення ядерної зброї або перенаправлення ядерних матеріалів і ядерних об'єктів України, зокрема дослідного реактора ДР-100 та інших ядерних установок Севастопольського національного університету ядерної енергії та промисловості, на використання у військових цілях.

У зв'язку з цим МЗС України застерігає російську сторону від вчинення будь-яких дій, пов'язаних із порушенням без'ядерного статусу частини території України, окупованої Російською Федерацією, і поширенням на ядерні об'єкти та матеріали положень Угоди між СРСР і МАГАТЕ від 21 лютого 1985 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram