ГоловнаПолітика

Цей парламент повинен піти у політичне небуття, - Геращенко

Представниця "УДАРу" вважає, що з 2012 року за закони, корисні для людей, голосують ті самі депутати

 Цей парламент повинен піти у політичне небуття, - Геращенко
Фото: Макс Левин

Провал законів про вибори свідчить про те, що більшість депутатів не виконує своїх же обіцянок. Про це в коментарі LB.ua заявила народний депутат України, член депутатської фракції політичної партії "УДАР" Ірина Геращенко.

"Фракція УДАР займає абсолютно послідовну позицію, яка записана в нашій партійній програмі, - це відкриті партійні списки. Ми послідовно голосуємо саме за повернення до пропорційної системи як, по-перше, найбільш проєвропейської, а по-друге, найменш корупційної в українських умовах. По-третє, це дає можливість відкрити списки, (а це означає - LB.ua) більше контролю виборців за виконанням передвиборчих обіцянок", - сказала Геращенко.

Вона нагадала, що партія, коли йде на вибори, представляє програму, а люди голосують за цю програму і можуть потім контролювати, що з неї виконується.

"А прив'язка відкритих списків дає можливість не голосувати за "котів у мішку", плюс самим виборцям коригувати список. Тобто піднімати (догори у списку - LB.ua) тих депутатів, яких вони вважають гідними, і, навпаки, опускати нижче у списку тих, хто, на їхню думку, недопрацьовує", - вважає Геращенко.

Вона назвала ганьбою те, що нинішній український парламент провалює перехід на пропорційну систему.

"З 2012 року за закони, необхідні для людей, для країни послідовно голосують усе ті ж 160 депутатів", - підкреслила Геращенко. За її словами, це представники фракцій політпартій "УДАР", "Батьківщина" та "Свобода".

"А інші - це "п'ята колона" Кремля і кон'юктурники, які бігають з фракції у фракцію, з групи в групу. І визначають своє голосування тільки місцем сидіння та особистою головою", - сказала народний депутат.

Вона зазначила, що і Партія Регіонів, і КПУ відповідно до своїх програм повинні були підтримувати пропорційну систему: "Їх неголосування говорить лише про те, що жодного бажання виконувати взагалі свою особисту партійну програму, обіцянки виборцям у цих політичних сил немає".

"Провал цих законів у ВРУ свідчить тільки про те, що цю Раду потрібно розпустити - там просто представлені люди, які не виконують навіть власних програм. Про що ми тоді говоримо?", - вважає Геращенко.

Говорячи про те, що Президент України Порошенко досі не має впевненої більшості у Раді, Геращенко зазначила, що "Президент представляє демократичні політичні сили, тоді як у парламенті - засилля екс-регіоналів, п'ятої колони Кремля. І саме тому цей парламент повинен піти у політичне небуття. Люди повинні, нарешті, обрати Українську Раду".

Нагадаємо, Рада сьогодні відхилила ряд законопроектів, пов'язаних із виборами у парламент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram